Метаболитен път

от Уикипедия, свободната енциклопедия

В биохимията метаболитен път е серия от биохимични реакции в клетката. В рамките на един метаболитен път определен метаболитен компонент е модифициран чрез химични реакции. Ензими катализират реакциите и често витамини, коензими, микроелементи и минерали от диетични добавки са необходими за правилното протичане на процесите по пътеките. Поради огромния брой реакции, участващи в метаболитните пътища, те могат да са доста сложни. Едновременно в клетката съществуват множество метаболитни пътища които общо се наричат метаболитна мрежа. Посредством тези пътища и мрежи се поддържа хомеостазата в организма.

Метаболизмът е постепенно модифициране на първоначалните молекули за превръщането им в краен продукт, който може да се използва по един от три начина:

  • да бъде съхранен в клетката
  • да бъде консумиран от клетките веднага
  • да започне друг път, като първоначалната стъпка се нарича генерираща, тъй като генерира прилив на енергия или материал.

Молекулата, наречена първичен субстрат навлиза в метаболитения път в зависимост от нуждите на клетката и наличието на субстрата.

Основни метаболитни пътища[редактиране | редактиране на кода]

Основните метаболитни пътеки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Metabolic pathway в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​