Метрополитен на Палма де Майорка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Метрополитен на Палма де Майорка
MP Train.JPG
Информация
Местоположение Палма де Майорка, Испания
Тип Метро
Експлоатация от 25 април 2007
Дължина 14.55
Линии 2
Станции 15
Оператор Железопътни услуги Майорка
Map

Метрополитен на Палма де Майорка е метросистемата, обслужваща Палма де Майорка, столицата на Балеарските острови, Испания.

Открит е на 25 април 2007 г. Има 1 линия с дължина 7,2 км. и 9 метростанции, като свързва центъра на града с Университета на Балеарските острови. Строежът на метрото продължава 2 години и е на стойност 312 млн. евро. Оперира се от компанията „Железопътни услуги на Майорка“ (Servicios Ferroviarios de Mallorca).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

По единствената линия на метрото на Палма де Майорка се движат 6 мотриси от CAF производство, с размери 2,55 м и 33 м. Разстоянието между релсите на метрото е 1000 мм., а електрическото захранване се осъществява посредством контактна мрежа. Почти всички метростанции се намират под земята с изключение на станция "Сан Сардина". 2.6 км. от линията на метрото е наземна. Тръбите на тунелите се намират на средна дълбочина от 8 м.. Дължината на станциите е 80 м., а платформите им са с височина 1 м. и ширина 5 м. Мотрисите се движат на интервал от 13 минути, което позволява дневно да се правят около 73 рейса във всяка посока. Работното време на метрото е от 06:15 ч. до 22:50 ч.