Балеарски острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Балеарските острови)
Направо към: навигация, търсене
Islas Baleares
Знаме на Балеарски острови Герб на Балеарски острови
Знаме Герб
Разположение на Балеарски острови в Испания
Столица Палма де Майорка
Площ
 – Общо
 – % от Испания
17-то място
4 992 km²
1,0%
Население
 – Общо (2008)
 – % от Испания
 – Гъстота
14-то място
1 071 221 души
2,2%
214,58 души/km²
Автономен статут 1 март 2007
Парламентарно представяне
 – Места в Конгреса
 – Места в Сената
8
7
Президент
Провинции
Разположение на Балеарските острови

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-големия остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка („малък“), Ибиса, Форментера и Кабрера.

Формират отделна административна Автономна област Балеарски острови. Площта на архипелага е 4 992 кв. км, което го прави най-малкият по територия автономен регион на Испания. Населението е 1 071 221 души. Официалните езици са испански и каталунски.

Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности, които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението. Най-силно застъпени са морският и селският туризъм, в които се инвестира благодарение на програмите за развитие и субсидиите на Испанското правителство.

Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на топлото Средиземно море. Растителността е типична средиземноморска, представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета, които са разпространени на повечето от островите.

Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които са успели да съхранят, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии.