Балеарски острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Балеарските острови)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Балеарски острови
Islas Baleares
Знаме
      
Герб
Localización de las Islas Baleares.svg
Страна Flag of Spain.svg Испания
Столица Палма де Майорка
Площ 4992 km²
Население 1 071 221 души (2008)
215 души/km²
Балеарски острови в Общомедия
Разположение на Балеарските острови

Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-големият остров е Майорка със столица Палма де Майорка, а останалите острови са Менорка („малък“), Ибиса, Форментера и Кабрера.

Формират отделна административна Автономна област Балеарски острови. Площта на архипелага е 4992 кв. км, което го прави най-малкият по територия автономен регион на Испания. Населението е 1 071 221 души. Официалните езици са испански и каталунски.

Основният икономически отрасъл е туризмът и всички негови разновидности, които наред с риболова, селското стопанство и промишлеността са основен поминък на населението. Най-силно застъпени са морският и селският туризъм, в които се инвестира благодарение на програмите за развитие и субсидиите на Испанското правителство.

Климатът на Балеарските острови е мек и влажен през цялата година, което се дължи на топлото Средиземно море. Растителността е типична средиземноморска, представена от цитрусови насаждения и вечнозелени храсти и дървета, които са разпространени на повечето от островите.

Населението на Балеарските острови има бит, култура и традиции, които е съхранило, въпреки влиянието на много други култури от Европа и Африка. Типични за населението на Балеарските острови са бързите и ритмични танци и пъстрите разнообразни носии.

Исторически сред жителите на островите са се набирали балеарски прашкари в римската войска.

В градчето Валдемоса през 1838 – 1839 живее и твори Фредерик Шопен с любимата си Жорж Санд.