Министър без портфейл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Министър без ресор)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Министър без портфейл е или правителствен министър без специфични отговорности, или министър, който не е глава на конкретно министерство. Тази синекурна позиция се среща особено в страни, управлявани от коалиционни правителства и кабинет, който има властта за вземане на решения, при което министърът без портфейл има правото да гласува при решения на кабинета.

В някои страни, където изпълнителната власт не е съставена от коалиция на партии и най-вече в страни с изцяло президентска система на управление, като САЩ, позицията (или еквивалентни на позицията) на министър без портфейл не е обичайна и не се среща.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Minister without portfolio“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.