Мислата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мислата
Mislata
      
Герб
39.4747° с. ш. -0.416° и. д.
Мислата
Страна Испания
Площ2,1 km²
Надм. височина29 m
Население45 644 души (2023 г.)
21 735 души/km²
Пощенски код46920
МПС кодV
Официален сайтwww.mislata.es
Мислата в Общомедия

Мислата е град в област Валенсия, Испания. Граничи с град Валенсия и Карт де Поблет на запад и Ксиривела на юг.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През последните десетилетия Мислата се разраства от село в регион Орта на област Валенсия до най-гъсто населения град в Испания и един от десетте най-гъсто населени в Европа, с население от 43 363 души, разпределени в 2,1 km² (по данни за 2006 г.).

За този растеж допринасят по-добри транспортни комуникации, включително откриването на 20 май 1999 г. на две станции на валенсианското метро, които осигуряват директна връзка с главната жп гара и главната търговска зона в Карер де Колон. Допълнителни разширения на запад до летището на Валенсия и градовете Карт де Поблет и Манисес са завършени през 2007 г.

През последните години районът е почти погълнат от разрастващите се предградия на Валенсия.

Местни фестивали[редактиране | редактиране на кода]

В допълнение към известния фестивал Фаяс, който се провежда от 15 до 20 март, се провеждат и много други фестивали, като тези в чест на Свети Архангел Михаил (през септември) или Свети Франциск от Асизи (през октомври).

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Основните забележителности на Мислата са църквата Mare de Déu dels Àngels (Богородица на ангелите) и Creu Coberta (Покритият кръст), който разделя града от Валенсия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mislata в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​