Модератор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Модератор (от латински: modratio/moderare → управлявам, ръководя, насочвам, регулирам) e човек, който ръководи разговор или друга комуникация и ги направлява.

Групов модератор[редактиране | редактиране на кода]

В организации и предприятия модераторът развива стратегии, създава планове и предприема реорганизиране или просто дава насоки с опита си. Работят на групи от 10 до 20 души, но понякога и в по-големи – от по 200 души.

Методите на модератора са модерация, модерация в големи групи, групова динамика, развиване на организацията и организационните умения.

Модератор в разговора[редактиране | редактиране на кода]

Този вид модератор подкрепя, съпътства изказванията на един кръг от хора или разговора на някакъв подиум. Той поздравява зрителите в началото, представя и разяснява темата на дискусия, следи за спазването на правилата за разговор и водене на дискусия, представя участниците в дискусията. Изгражда и структурира отделните вметки, подчертава важността на някои изказвания, обобщава, следи за спазването на тишина, посредничи при конфликти. Управлява яснотата на темата и прави слушателите или зрителите част от разговора. Накрая обобщава всички точки, благодари на участниците и завършва отново с поздрав за завършване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Portmann: Studienbuch Linguistik. Niemeyer Verlag. 5 Auflage, Tübingen