Катима Мулило (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мост Катима Мулило)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мост „Катима Мулило“
Katima Mulilo Bridge
Основни данни
Предназначение пътен мост
Пресича река Замбези
Местоположение Flag of Namibia.svg Катима Мулило, Намибия/
Flag of Zambia.svg Сешеке, Замбия
По-горен Чининджи
По-долен Виктория Фолс
Технически данни
Обща дължина 900 m
Брой отвори 19
История
Построен 2002 – 2004 г.
Строител Конкор/Хохтиф
Карта
Africa relief location map.jpg
-17.4721° с. ш. 24.2493° и. д.
Местоположение в Африка

Мостът Катима Мулило (още известен с името Мост 508 в Намибийския регистър на мостовете) се намира между Намибия и Замбия над река Замбези.

Намира се в участъка над реката между градовете Катима Мулило в Намибия и Сешеке в Замбия.

Изграден е само за автомобилен транспорт. Завършен е през 2004 г. Дължината му е 900 m. с 19 броя подпорни колони в руслото на реката. Свързва магистрала Транс Каприви с пътната мрежа на Замбия, като става елемент в търговския път от атлантическото крайбрежие на Африка и по-конкретно с пристанището на Уолфиш Бей. Той е и предпоставка за развитието на туризма в района.

Плановете за изграждане на моста са от 1982 г., но дълги години Мост 508 е само проект. Едва с началото на новата история на свободна Намибия започва развитие по въпроса за строежа на моста. През 2002 г. е сключен договор с компании от РЮА и Германия за проектиране и изграждане на пътното съоръжение. Съгласно сключеното споразумение мостът трябва да бъде готов през 2004 г. Проектът е изготвен от германска страна, и строежът му протича с поставянето на сегмент по сегмент между отделните стоманенобетонни колони в руслото на река Замбези.

Мостът е открит на 13 май 2004 г. от президентите на двете страни, които свързва – д-р Сам Нуйома (Намибия) и Леви Мванаваса (Замбия).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]