Катима Мулило

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катима Мулило
на английски: Katima Mulilo
— град —
-17.5039° с. ш. 24.275° и. д.
Катима Мулило
Страна Намибия
РегионКаприви
Площ33,4 km²
Надм. височина1065 m
Население22 700 души (2001)
КметМайкъл Мудабети
Основаване1935
Телефонен код061
Катима Мулило в Общомедия

Катима Мулило (на английски: Katima Mulilo) е град в североизточна Намибия, административен център на Регион Каприви. Името му произлиза от езика на племето лози и означава 'гасене на огъня', което е във връзка с близките бързеи на река Замбези. Града е разположен на южния бряг на река Замбези. Основан е от британски колонисти през 1935 г. на мястото на градчето Шукмансбург съществувало от времето на Германска югозападна Африка. През 1937 г. става административен център на Регион Каприви. Населението е 22 700 души.

През август 1999 г. Намибия настанява армия в околностите на града и други важни точки на ивицата Каприви, които преди това са атакувани от сепаратиската организация „Фронт за освобождение на Каприви“. По време на кризата и след приключването ѝ около 2 хиляди души като от тях и няколко водещи фигури на организацията бягат от Каприви в Ботсвана от страх от отмъщение на Намибийските сили за сигурност. Оттогава градът и региона са спокойни, а сепаратистките лидери са предимно умрели, в изгнание или осъдени от Намибските съдилища по обвинение в държавна измяна.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Пътища[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. е открит мост над река Замбези под името мост Катима Мулило. Той свързва както двете селища Сешеке и Катима Мулило на двата бряга на река Замбези така и двете държави Намибия и Замбия.

Железопътен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 2007 г. е представено предложение за железопътна линия която да свързва Намибия и Замбия, преминаваща през Катима Мулило.[1]

Въздушен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В близост до града е изградено летище Мпача обслужващо вътрешни полети и полети до столизата Виндхук.

Източници[редактиране | редактиране на кода]