Ивица Каприви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Намибия показваща Ивицата Каприви
Селце в Ивицата Каприви

Ивицата Каприви (на английски: Caprivi Strip, на немски: Caprivi Zipfel) е дълга и тясна ивица от територията на Намибия, която се вклинява между Ангола, Замбия и Ботсвана. Тя започва от североизточния край на основната част от територията на Намибия и достига до река Замбези. Дължината и от 21 меридиан на изток до Зимбабве е около 450 км. Ширината и е различна — от 32 до 105 км.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тази територия представлява равна долина, разположена в блатистите северни краища на Калахари. Намира се на надморска височина от 950 м. На изток и североизток ивицата е ограничена от река Замбези, която се явява гранична със Замбия. На юг е разположена Ботсвана, а на север е Ангола. В западната и половина ивицата се пресича от река Окаванго. В средата ѝ преминава и река Куандо. И двете реки завършват с обширни делти в пустинята Калахари на територията на Ботсвана. Административно територията ѝ е част от две провинции на НамибияКаприви и Окаванго.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Ивицата Каприви е територия с тропически климат, характерен с високи температури и влажност. По време на дъждовния сезон, който е през месеците от декември до март падат дъждове в голямо количество, това е най-влажният регион в Намибия. Гъстата растителност покрай реките, гъстите леса, пясъчните дюни и блатата, срещани тук, силно затрудняват придвижването в района. Това е една дива, труднодостъпна и недокосната от цивилизацията местност. В района се срещат повече от 450 вида животни като най-характерно е голямото разнообразие от птици. За защита на това растително и животинско многообразие в много от териториите на региона са учредени резервати и национални паркове. Най-големи са националните паркове Мамили и Мудуму. Това са места, които силно привличат и туристическия поток в Каприви. Поради тази цел наскоро в района е изграден и първия постоянен път с асфалтова настилка наречен магистрала Транс Каприви.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Числеността на населението в Ивицата Каприви не е висока. Населението в района живее в неголеми села. Най-голямото населено място и административен център на региона Каприви е град Катима Мулило. Града е разположен на река Замбези и се намира в източния край на ивицата. Този регион е населен предимно от народа лози, който спада към бантуезичните народи. Основната част от лози обаче живее в съседните Замбия и Ботсвана. Поминъка на представителите му е животновъдство, лов и риболов, а също и земеделие. Отглеждат основно царевица, дини и маниока. Населението в най-източните части на ивицата са принудени ежегодно да емигрират поради това, че река Замбези прелива и наводнява териториите в близост до нея. Западните части на ивицата са населени от значително по-малобройното племе сан, което е от групата на бушмените.

История[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 19 век част от територията на днешната ивица Каприви е населявана от народа кололо. С вожда на кололо английския пътешественик и мисионер Дейвид Ливингстън е имал близки приятелски отношения. Благодарение на този факт Ливингстън е използвал земите на кололо като база на своите пътешествия в Централна Африка. В края на 19 век кололо били притиснати от народа лози нахлуващи от срещуположния бряг на река Замбези и практически го изтласкали от териториите му.

Съгласно сключения през 1890 г. Занзибарски договор района влиза в състава на Германска Югозападна Африка. Територията известна днес като Ивицата Каприви е трябвало да осигури на Германия суверенен достъп до река Замбези. Съвременното си название получава от канцлера на Германия през това време граф Лео фон Каприви. След края на Първата световна война Ивицата Каприви както и цялата бивша Германска Югозападна Африка минава под управлението на Южноафриканския съюз, (а по късно — Южноафриканско република). През 1992 г. Намибия получава независимост от ЮАР.

Движение за независимост на Каприви[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Ивицата Каприви доста се различава от населението в останалата част на Намибия. Във връзка с този факт нееднократно са възниквали конфликти между народа лози и народа овамбо, който пък се явява най-многочисления в северната част на Намибия. Конфликтите довели до провъзгласяването през 1994 г. на Фронта за освобождение на Каприви, който пледира за независимост на Каприви.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.