Ивица Каприви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Намибия показваща Ивицата Каприви
Селце в Ивицата Каприви

Ивицата Каприви (на английски: Caprivi Strip, на немски: Caprivi Zipfel) е дълга и тясна ивица от територията на Намибия, която се вклинява между Ангола, Замбия и Ботсвана. Тя започва от североизточния край на основната част от територията на Намибия и достига до река Замбези. Дължината и от 21 меридиан на изток до Зимбабве е около 450 км. Ширината и е различна – от 32 до 105 км.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тази територия представлява равна долина, разположена в блатистите северни краища на Калахари. Намира се на надморска височина от 950 м. На изток и североизток ивицата е ограничена от река Замбези, която се явява гранична със Замбия. На юг е разположена Ботсвана, а на север е Ангола. В западната и половина ивицата се пресича от река Окаванго. В средата ѝ преминава и река Куандо. И двете реки завършват с обширни делти в пустинята Калахари на територията на Ботсвана. Административно територията ѝ е част от две провинции на Намибия – Каприви и Окаванго.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Ивицата Каприви е територия с тропически климат, характерен с високи температури и влажност. По време на дъждовния сезон, който е през месеците от декември до март падат дъждове в голямо количество, това е най-влажният регион в Намибия. Гъстата растителност покрай реките, гъстите леса, пясъчните дюни и блатата, срещани тук, силно затрудняват придвижването в района. Това е една дива, труднодостъпна и недокосната от цивилизацията местност. В района се срещат повече от 450 вида животни като най-характерно е голямото разнообразие от птици. За защита на това растително и животинско многообразие в много от териториите на региона са учредени резервати и национални паркове. Най-големи са националните паркове Мамили и Мудуму. Това са места, които силно привличат и туристическия поток в Каприви. Поради тази цел наскоро в района е изграден и първия постоянен път с асфалтова настилка наречен магистрала Транс Каприви.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Числеността на населението в Ивицата Каприви не е висока. Населението в района живее в неголеми села. Най-голямото населено място и административен център на региона Каприви е град Катима Мулило. Града е разположен на река Замбези и се намира в източния край на ивицата. Този регион е населен предимно от народа лози, който спада към бантуезичните народи. Основната част от лози обаче живее в съседните Замбия и Ботсвана. Поминъка на представителите му е животновъдство, лов и риболов, а също и земеделие. Отглеждат основно царевица, дини и маниока. Населението в най-източните части на ивицата са принудени ежегодно да емигрират поради това, че река Замбези прелива и наводнява териториите в близост до нея. Западните части на ивицата са населени от значително по-малобройното племе сан, което е от групата на бушмените.

История[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 19 век част от територията на днешната ивица Каприви е населявана от народа кололо. С вожда на кололо английския пътешественик и мисионер Дейвид Ливингстън е имал близки приятелски отношения. Благодарение на този факт Ливингстън е използвал земите на кололо като база на своите пътешествия в Централна Африка. В края на 19 век кололо били притиснати от народа лози нахлуващи от срещуположния бряг на река Замбези и практически го изтласкали от териториите му.

Съгласно сключения през 1890 г. Занзибарски договор района влиза в състава на Германска Югозападна Африка. Територията известна днес като Ивицата Каприви е трябвало да осигури на Германия суверенен достъп до река Замбези. Съвременното си название получава от канцлера на Германия по това време – граф Лео фон Каприви. След края на Първата световна война Ивицата Каприви както и цялата бивша Германска Югозападна Африка минава под управлението на Южноафриканския съюз, (а по късно – Южноафриканско република). През 1992 г. Намибия получава независимост от ЮАР.

Движение за независимост на Каприви[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Ивицата Каприви доста се различава от населението в останалата част на Намибия. Във връзка с този факт нееднократно са възниквали конфликти между народа лози и народа овамбо, който пък се явява най-многочисления в северната част на Намибия. Конфликтите довели до провъзгласяването през 1994 г. на Фронта за освобождение на Каприви, който пледира за независимост на Каприви.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.