Окаванго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за реката. За региона в Намибия вижте Окаванго (регион).

Окаванго
Okavango River.jpg
Река Окаванго
Общи сведения
Местоположение Ангола, Намибия, Ботсвана
Дължина 1600 km
Водосб. басейн 530 000 km²
Отток 475 m³/s
Начало
Място Кубанго
Устие
Място вътрешноконтинентална делта, Калахари
Координати 18°57′42.84″ ю. ш. 22°29′03.84″ и. д. / 18.9619° ю. ш. 22.4844° и. д.
Ширина 15 000 m
Окаванго в Общомедия

Окаванго (на английски: Okavango) е река в югозападна Африка. Тя е четвъртата по дължина речна система в южна Африка с протежение 1600 km с посока югоизток и среден разход на вода 475 m³/s. През тази своеобразна речна артерия годишно протичат повече от 10 милиарда тона водна маса.

В началото си реката извира от високите Анголски възвишения под името Кубанго. Всяка година през дъждовния сезон на месец март, река Кубанго става пълноводна. Водите ѝ преминават през множество бързеи и водопади. Продължавайки на юг, тя формира част от границата между Ангола и Намибия. На територията на северна Ботсвана, под името Окаванго, реката преминава между два хребета на разстояние 15 km един от друг и се влива в Панхендъл – участък с дължина 80 km и ширина 16 km. Навлизайки в Калахари, Окаванго се разделя на четири големи и множество по-малки ръкава.

Ръкавите на Окаванго се простират 260 km навътре в Ботсвана, образувайки най-голямата вътрешноконтинентална делта в света – Делтата на Окаванго, с площ 15 000 km². Делтата е с богато биологично разнообразие и е международно призната като обект от екологично значение. Тази пълноводна река не се влива във водоем, не пресъхва, а се разлива в пясъците на пустинята Калахари. Губейки до 95% от капацитета си, водите ѝ образуват лабиринт от канали, острови, лагуни и тръстикови мочурища. Част от речните канали захранват езерото Нгами. В централната част на делтата се намира Национален парк Мореми.

Воден конфликт[редактиране | редактиране на кода]

Поради тежката суша и липсата на достатъчно водоизточници, река Окаванго играе важна роля в живота и поминъка на местното население и е от национално значение за Намибия и Ботсвана. Използването на водите ѝ поражда сериозен двустранен конфликт. Намибия проектира изграждането на 250 km отклонителен воден канал, който наред с вече съществуващия 300 км. канал, трябва да облекчи сушата във вътрешността на страната. Несъгласието на Ботсвана произтича от факта, че 97% от водата на реката се губи чрез изпарение и дори Намибия да отклони само половин процент от речния поток, това би било пагубно за Делтата на Окаванго – обект на туризъм, осигуряващ втория по големина доход за Ботсвана.

Решение на конфликта е подписаното от Ангола, Ботсвана и Намибия през 1994 г., във Виндхук, Намибия споразумение за създаване на комисията Permanent Okavango River Basin Water Commission (OKACOM). Споразумението задължава страните-членки да предприемат координирани действия при опазването на околната среда и устойчивото развитие на водните ресурси. Установената постоянна OKACOM комисия действа като технически съветник по въпроси, отнасящи се до използването на водите на река Окаванго.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.