Музей на викингските кораби, Осло

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Музеят на викингските кораби в Осло (на норвежки: Vikingskipshuset på Bygdøy) се намира на полуостров Бигдьо, Осло, Норвегия.

Част е от Културноисторическия музей, който се намира в центъра на града. Съхранява 3 кораба от епохата на викингите, открити в Осеберг, Гокстад и Туне, както и артефактите от погребалната могила Боре.

Музейни експонати[редактиране | редактиране на кода]

Сред музейните експонати, основните забележителности са трите викингски кораба, за два от които е доказано, а за третия се предполага, че са използвани за ритуални погребения. От тях най-голям интерес представлява Корабът от Осеберг, който заема предната и най-просторна част от музея.

Корабът от Осеберг фронтално
Детайл от дърворезбата на кораба
Кораб от Осеберг

През лятото на 1903 година фермерът Кнут Ром от фермата Лиле Осеберг, Слаген, Вестфолд, сигнализира археолога професор Габриел Густафсон, завеждащ в Университета в Осло университетската колекция на национални антики, за открита в землището му погребална могила и нещо, за което смятал, че представлява кораб. Професорът действително открива няколко части от кораб, декорирани с орнаменти, характерни за викингските времена, но поради наближаващата есен цялостните дейности по разкопаването на местността остават за 1904 година, когато продължават повече от три месеца. Цялостното възстановяване на корабната конструкция и откритите артефакти продължават през следващите 21 години, като Густафсон отдава специално значение на реставрирането на кораба с оригиналната му дървесина и успява да запази над 90% от нея.

В кораба от Осеберг е открито викингско корабно погребение на две заможни жени, за които е установено, че са починали и погребани през 834 година. Погребението е направено в камера, издълбана вдясно зад корабната мачта, където са открити дрехи, обувки, гребени, корабни, кухненски и фермерски принадлежности, работна и 3 ритуални богато украсени шейни, карета, 5 дърворезбовани животински глави, 5 легла и 2 палатки. Заедно с това са открити останки от 15 коня, 6 кучета и 2 телета. По тези погребални дарове и по богатите дърворезби и тъканите платове, с които са украсени стените на погребалната камера, се съди за високото обществено положение на погребаните жени – една от които при смъртта си е била на около 70–80 години, вероятно починала от рак, а другата – малко над 50, неизвестна причина за смъртта.

Корабът от Осеберг разполага с 15 процепа за весла от всяка страна, т.е. е пригоден за до 30 гребци. Греблата са от чам и по тях няма следи от използване; по някои от тях са запазени следи от рисувана украса; възможно е да са били приготвени специално заради погребението. Корабът с размери 21,58 метра дължина и 5,10 метра ширина е бил построен от дъбово дърво в западната част на Норвегия около 820 година; мачтата също от чам с височина около 9 метра, и предполагаема оригинална височина между 10 и 13 метра.[1]

Корабът отвисоко по дължина
Резбована животинска глава
Животински глави

При разкопките за кораба от Осеберг са открити пет дърворезби под формата на глави на животни, забити върху дебели дръжки с дължина около половин метър. Четири от тях са изложени като музейни експонати, а петата е била унищожена и останките от нея се пазят в хранилището на музея. Не е напълно известно за какво са били използвани, но през муцуната на една от животинските глави е открито да минава въже подобно на повод. Възможно е да са носени по време на някакъв ритуал, или да са били монтирани за стена или дори трон.[2]

Сградата на музея отвън

Музейна сграда[редактиране | редактиране на кода]

Докато трае реконструкцията на корабите от Осеберг и Гокстад, те се съхраняват във временни постройки към Университета в Осло. Проведен архитектурен конкурс за строежа на музейната сграда е спечелен от Арнщайн Арнеберг. През 1926 година корабът от Осеберг е преместен в новата си сграда, а през 1932 година са завършени и залите за корабите от Гокстад и Туне. Строежът на последната зала се забавя, частично заради избухването на Втората световна война, и приключва едва през 1957 година – там се съхраняват останалите археологически артефакти, основно тези от кораба Осеберг. Сградата с форма на кръст се намира на полуостров Бигдьо и в близост се намират и музеите „Фрам“ и „Кон-Тики“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Oseberg finds, сайт на музея, 26.11.2012
  2. The animal head posts get new display cases during the autumn of 2014, сайт на музея, 16.09.2014