Мултиплексор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за електронната схема. За телекомуникационния термин вижте Мултиплекс.

Мултиплексорът е комбинационна логическа схема с два вида входове и един изход. Чрез него се осигурява свързване на няколко източника на сигнал към един приемник.

Сигналите от източниците се подават на входовете. Разрешава се този вход, за който се формира активен сигнал от изхода на дешифратора. Броят на адресните входове n определя максималния брой информационни входове.

Демултиплексор[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнява обратната функция на мултиплексора, т.е. един вход се превключва към няколко изхода в съответствие с подавания цифров код на адресните входове. Демултиплексорът може да се реализира чрез дешифратор, притежаващ вход за разширение, чието активно ниво съвпада с активното ниво на изходите.

Основни технически характеристики на мултиплексорите[редактиране | редактиране на кода]

Мултиплексорите притежават следните основни характеристики:

  • Капацитет М – брой на входните канали. При много мултиплексори, използувани в САФЕ се реализира променлив капацитет, когато може на стъпала от по няколко канала да се изменя капацитетът с цел освобождаване на САФЕ от излишна информация и паразитни данни.
  • Бързодействие V - брой на каналите, превключвани за единица време. Различаваме:

Vmax – максимално бързодействие, което се определя от бързодействието на комутиращите елементи.

Vр – реално бързодействие в дадената САФЕ, определяно от възможностите на приемника и източника на информация и от изискванията на конкретния физически експеримент.

  • Брой на паралелно комутираните линии S. В един мултиплексор рядко има паралелно комутирани линии повече от 5. При диференциалните мултиплексори се комутират едновременно 2 линии (S=2). При необходимост от повече паралелно комутирани линии се използват два или повече мултиплексора.
  • Грешка (неточност) на мултиплексора. Абсолютната грешка на i-тия канал е ΔI = Y-Xi . Относителната грешка на i-тия канал: Δi=[Y-Xi]/[Xi max]= Δi/Xi max,

където Ximax е най-голямата стойност на сигнала на i-тия вход на мултиплексора.

  • Време на превключване tn - това е продължителността на преходния процес в комутиращия елемент, включващ и времето на трептене (успокояване) в контактните комутиращи елементи.