Мърчандайзинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мърчандайзинг е съвкупност от техники, целящи да помогнат за продажбата на даден продукт. Той се прилага главно при изграждането облика на конкретен продукт или производител и спомага за налагането му на пазара.Мърчандайзинг услугите са създадени, за да гарантират успех в битката за място на стоките в магазините в рамките на опреденото място и ефективното му използване. Нуждите на потребителя и отделните елементи на маркетинговата стратегия, са от значение за неговата ефективност.Посещенията за мърчандайзинг дават възможност за следене на стокооборота на стоката, за спазване на правилната й ротация и мониторинга при липса на стоки в магазина. Ако има вече съществуваща планограма, то тя може да бъде постигната

  * на национално ниво
  * в определен търговски канал
  * вътре във верига магазини 

с обратна информация за доставчиците за

  * стоковата наличност в обектите
  * заявката
  * количеството и времето на доставка на стоката
  * състояние на рафтовете и дисплеите

Професионалното и навременно поставяне и поддържане на рекламни материали често е определящ фактор за успеха на даден продукт. В пълният смисъл, това включва дистрибуцията на материали по места (до съответния мърчандайзер), при нужда преди да се започне с мърчандайзинговата дейност.

Мърчандайзингът следва да е част от постоянна стратегия осигуряваща профила на продукта, но е особено важен при лансиране на нов продукт или за сезонно продаващи се продукти. Мърчандайзингът е приложение на маркетинга, що се отнася до местата, на които се извършва дадена продажба.

Като се има предвид допирните му точки с маркетинга, той улеснява логистиката, чиято цел е да оптимизира необходимите процеси, включително доставката на стоките и материалите на точното място и време с минимални усилия и разходи.

Видове мърчандайзинг 
*Стратегически

Текущ мърчандайзинг в продължение на по-дълъг период, когато целта е да се поддържат определени стандарти и продуктов профил на рафтовете.

Тактически Сезонна активност поддържаща лансиране на нов продукт или за сезонно продаващи се продукти.

Потенциални ползи

  * допълнителни продажби;
  * максимално използване на мястото;
  * контрол върху заявките и доставките;
  * стандартизирано излагане на стоките;
  * поддръжка на стоки в промоция;
  * визия на стоките в магазина;
  * събиране на информация.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

В търговията, визуален мърчандайзинг означава увеличаване продажбите на стоки, като се използва дизайна на продукта, селектирането, опаковането, цената и стимула, който кара потребителите да харчат повече. За ефикасността на мърчандайзинга от значение са:

 • богатият асортимент
 • доброто местоположение
 • високото качество
 • точният момент
 • добра осведоменост относно мястото на продажба

Той привлича клиентите и разграничава местата на продажба едно от друго с помощта на промоции и се отделя особено голямо внимание на дизайнът и атрактивността. А всичко това води до налагането и възприемането на определен продукт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 • Mosca P., Initiation au merchandising, Editions d'Organisation, 2000
 • Mouton D., Pratique du Merchandising, Dunod, 2004