Народно-демократична република Етиопия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Народно-демократична република Етиопия
የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
 
1987 — 1991  
 
 
Знаме Герб

Местоположение на Народно-демократична република Етиопия

Местоположение на Народно-демократична република Етиопия
Столица Адис Абеба
Официален език амхарски
Форма на управление Еднопартийна система
История Студената война
 - Конституция
1987
 - Етиопска гражданска война
1991
Площ
1 104 300 km²
Валута Етиопски бир
Днес част от Флаг на Етиопия Етиопия и Флаг на Еритрея Еритрея
редактиране

Народно-демократична република Етиопия (амхарски: የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ) е официалното название на Етиопия в периода 1987 – 1991 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възниква след приемането на нова конституция и разпускането на управляващия Временен военно-административен съвет (ВВАС, известен като Дерг). Бившите ръководители на Дерг остават в ръководните структури, но с други функции. Народното събрание избира председателя на ВВАС Менгисту Хайле Мариам за първи президент. Фикри Селасие, който преди това е бил заместник-председател на Дерг, става министър-председател на републиката.

В края на 1980 г. вследствие на влошаващото се финансово състояние и драстичните политически промени в СССР и съюзните му социалистически страни рязко се променя тяхната политика към просоциалистическа Етиопия и фактически спира финансирането им за режима в Адис Абеба.

Правителството на Етиопия не е в състояние ефективно да удържи властта. Избухват бунтове, през 1991 г. етиопската армия капитулира пред бунтовниците-сепаратисти в Асмара и до 24 май цялата им област Еритрея е в техни ръце.

Кризата с Еритрея спомага за свалянето на правителството в Етиопия с.г. Новото етиопско правителство отстъпва пред искането на еритрейците за референдум за независимост, който е спечелен с голямо мнозинство в полза на новата държава Еритрея, отцепила се от Етиопия и лишила я от излаз на море.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.