Народно-демократична република Етиопия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Народно-демократична република Етиопия
የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
1987 – 1991
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Местоположение на НДР Етиопия
Местоположение на НДР Етиопия
КонтинентАфрика
СтолицаАдис Абеба
Официален езикамхарски
Форма на управлениеЕднопартийна система
Държавен глава
Менгисту Хайле Мариам
ИсторияСтудената война
Конституция1987
Етиопска гражданска война1991
Площ
Общо (1990)1 221 900 km2
Население
По оценка от 199051 666 622
ВалутаБир
Предшественик
Дерг Дерг
Наследник
Етиопия Етиопия
Еритрея Еритрея
Народно-демократична република Етиопия в Общомедия

Народно-демократична република Етиопия (на амхарски: የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ) е официалното название на Етиопия в периода 1987 – 1991 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възниква след приемането на нова конституция и разпускането на управляващия Временен военно-административен съвет (ВВАС, известен като Дерг). Бившите ръководители на Дерг остават в ръководните структури, но с други функции. Народното събрание избира председателя на ВВАС Менгисту Хайле Мариам за първи президент. Фикри Селасие, който преди това е бил заместник-председател на Дерг, става министър-председател на републиката.

В края на 1980 г. вследствие на влошаващото се финансово състояние и драстичните политически промени в СССР и съюзните му социалистически страни рязко се променя тяхната политика към просоциалистическа Етиопия и фактически спира финансирането им за режима в Адис Абеба.

Правителството на Етиопия не е в състояние ефективно да удържи властта. Избухват бунтове, през 1991 г. етиопската армия капитулира пред бунтовниците-сепаратисти в Асмара и до 24 май цялата им област Еритрея е в техни ръце.

Кризата с Еритрея спомага за свалянето на правителството в Етиопия същата година. Новото етиопско правителство отстъпва пред искането на еритрейците за референдум за независимост, който е спечелен с голямо мнозинство в полза на новата държава Еритрея, отцепила се от Етиопия и лишила я от излаз на море.

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.