Нарухито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нарухито
徳仁
японски император
Emperor Naruhito and Empress Masako (cropped).jpg
Роден
23 февруари 1960 година (62 г.)

РелигияШинтоизъм
Учил вМертън Колидж
НаградиОрден на слона (16 ноември 2004)[2]
Унгарски орден за заслуги
Управление
Период30 април 2019 –
Коронация22 октомври 2019 г.
ПредшественикАкихито
ТитлаИмператор на Япония
Flag of the Japanese Emperor.svg
Семейство
БащаАкихито[3]
МайкаМичико[3]
ПодписReiwaShinsho.svg
Нарухито в Общомедия

Нарухито (на японски: 徳仁) е 126-ият император на Япония и 126-ият поред суверен. Той е избран за император на 30 април 2019 г.[4] Той замества бившия император Акихито, който е негов баща. Майка му е Мичико.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Император Нарухито е роден на 23 февруари 1960 г. в двореца Тогу в Япония. На 7 януари 1989 г., със смъртта на дядо му, император Шова, той става наследник на трона. Участва в благотворителни дейности. През 1982 г. завършва Университета в Гакушуин. През 1983 – 1986 г. учи в Англия в Оксфордския колеж в Мертън. Той получава магистърска степен по история от университета Гакушуин през 1989 г. В свободното си време Нарухито свири на виола, обича джогинг и туризъм, а също и алпинизъм. Той е написал няколко статии и спомени за дните в Оксфорд: „Темза и аз: описание на две години в Оксфорд“.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Нарухито прави предложение два пъти на 29-годишната Масако Оваде, която работи като дипломат в японското външно министерство под ръководството на баща си Хисаши Овада, който е съдия в Международния съд на ООН от 2002 г. и преди това е бил японски посланик в ООН. На 9 юни 1993 г., престолонаследникът на Япония и Масако Овада се женят в императорския синтоистки храм в Токио пред 800 поканени гости. 500 милиона души по целия свят ги наблюдават чрез медиите. На сватбата присъстват и много от коронясаните глави и повечето държавни глави в Европа. Единственото дете на тази двойка, принцеса Айко, е родено на 1 декември 2001 година.

Лични интереси[редактиране | редактиране на кода]

Нарухито се интересува от проблемите на водните ресурси на Земята и тяхното опазване. По отношение на тези въпроси, през март 2003 г., като почетен председател на Третия световен форум за водата, той изнася реч на церемонията по откриването на тема: „Водни пътища, свързващи Киото и местните региони“. По време на посещението си в Мексико през март 2006 г. Нарухито изнася реч на церемонията по откриването на четвъртия Световен воден форум на тема: „Едо и воден транспорт“. Освен това през декември 2007 г. той изнася юбилейна лекция на церемонията по откриването на първата Азиатско-тихоокеанска водна среща на високо равнище, озаглавена: „Хората и водите: от Япония до Азиатско-тихоокеанския регион“.

Император[редактиране | редактиране на кода]

През август 2016 г. император Акихито обявява, че планира да абдикира и да прехвърли трона на сина си Нарухито. В Япония не е имало такъв прецедент от 200 години: от 1817 г., когато император Кокок (1771 – 1840) се отказва от трона – той също решава да прехвърли правомощията си на сина си. На 6 март 2018 г. японското правителство одобрява специален указ за провеждането на церемонията по абдикацията на императора на Япония на 30 април 2019 г. Официалната церемония по абдикацията се състои в боровата зала на императорския дворец в Чийода. На него Акихито прави прощална реч в присъствието на сина си и ръководителите на трите правителствени клона – правителството начело с Шиндзо Абе, парламента и Върховния съд. На 30 април 2019 г. Нарухито официално встъпва в длъжност като Император на Япония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]