Кралска библиотека (Нидерландия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралска библиотека
Koninklijke Bibliotheek
Информация
Държава Нидерландия
МестоположениеХага
Създаване1798 г.
Фонд
Размер7 милиона печатни артикула: над 115 km книги, вестници, списания и микроформи
Достъп и използване
Членове16 975
Друга информация
Бюджет53 млн. евро
ДиректорЛили Найбелер
Уебсайтwww.kb.nl
52.0806° с. ш. 4.3268° и. д.
Местоположение в Южна Холандия
Кралска библиотека в Общомедия

Кралската библиотека (на нидерландски: Koninklijke Bibliotheek) в Хага е националната библиотека на Кралство Нидерландия.

Основана е през 1798 г. Крал Луи Бонапарт дава сегашното име на библиотеката през 1806 г. Обявена е за „национална библиотека на Нидерландия“ през 1892 г. Финансира се от министерствата на образованието, културата и науката. Самоуправляема е от 1996 г.

Мисията на библиотеката е „да предоставя достъп до знание, култура на миналото и настоящето, представена чрез предоставянето на висококачествени услуги за проучване, учене и културен опит“.

През 2004 г. Националната библиотека на Нидерландия притежава 3 500 000 издания, еквивалент на 67 км рафтове за книги. По-голямата част от колекцията са книги (2 500 000 броя или 48 км). В колекцията може да се намери почти цялата литература, писана в Нидерландия, от средновековни ръкописи до съвременни научни публикации.

Колекцията е достъпна само за членове на библиотеката. Всеки човек над 16 г. може да стане член. Има и еднодневни билети. Изпълнение на искане за доставка на материали отнема около 30 минути.

Националната библиотека на Нидерландия хоства и няколко сайта, включително „Памет на Нидерландия“ (Geheugen van Nederland).[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Library of the Netherlands в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​