Направо към съдържанието

Луи Бонапарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи I
Крал на Холандия
Луи Бонапарт
Управление5 юни 1806 – 1 юли 1810
Коронация5 юни 1806
НаследникЛуи II
Лични данни
Роден
Починал
25 юли 1846 г. (67 г.)
Погребан вСен-Лу-ла-Форе
Пълно имеЛуи Наполеон Бонапарт
Семейство
ДинастияБонапарт
БащаКарло Бонапарт
МайкаЛетиция Рамолино
БракХортензия де Боарне
ПотомциНаполеон Шарл Бонапарт
Наполеон Луи Бонапарт
Шарл Луи Наполеон Бонапарт
Герб
Луи I в Общомедия

Луи Наполеон Бонапарт, принц на Франция (на френски: Prince Français; на нидерландски: Lodewijk Napoleon), крал на Холандия (на английски: King of Holland), граф на Сен-Лу (на френски: Comte de Saint-Leu) (2 септември 177825 юли 1846) е петото дете и четвърти син на Карло Бонапарт и Летиция Рамолино и брат на Наполеон Бонапарт[1].

Наполеон го прави крал на Холандия на 5 юни 1806 г. Въпреки желанието на брат му да изпълнява функциите на френски губернатор, Луи приема задълженията си като крал много сериозно и се назовава крал Луи I (на нидерландски: Koning Lodewijk I). Старае се да изучи нидерландски език и приема много отговорно задълженията си на независим владетел на Кралство Холандия.

Управлението на Луи е кратко. Към 1809 г. Наполеон възнамерява да прекрати тайната търговия на холандците с Англия, извършвана в нарушение на континенталната блокада. Луи се противопоставя на брат си, а Наполеон го обвинява, че поставя интересите на Кралство Холандия над тези на Франция и изтегля повечето от френските войски от кралството, като оставя гарнизон от около 9000 войника. През 1808 г. англичаните дебаркират с армия от 40 000 войника с цел да завладеят Антверпен. Луи не е способен да се защити и Наполеон изпраща 80 000 армия, която успява да отбие английската атака. След това Наполеон изисква от Луи да абдикира и като причина посочва, че той не е в състояние да защитава кралство Холандия. Луи отново категорично отказва и Наполеон го отстранява от власт и анексира Кралство Холандия на 9 юли 1810 г.

Като граф на Сен-Лу Луи живее в Бохемия, Австрия и Швейцария. Последните си години живее в Италия и се занимава с писане. Сред трудовете му са[1]:

  • Documents historiques et réflexions sur le gouvernement de la Hollande, 3 vol. (1820)
  • Marie, ou les peines de l’amour, 2 vol. (1812)
  • Le Retour (1846),

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Луи се жени за дъщерята на Жозефин дьо Боарне – Ортанс (Хортензия) – през 1802 г. Бракът не е щастлив, но двамата имат три деца: Наполеон Шарл Бонапарт, Наполеон Луи Бонапарт и Шарл Луи Наполеон Бонапарт, като последният по-късно става Наполеон III.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Louis Bonaparte // Encyclopedia Britannica. Посетен на 27 декември 2020. (на английски)
  2. Hortense | queen of Holland // Encyclopedia Britannica. Посетен на 27 декември 2020. (на английски)