Луи Бонапарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луи I
Крал на Холандия
LouisBonaparte Holland.jpg
Луи Бонапарт
Управление 5 юни 1806 – 1 юли 1810
Коронация 5 юни 1806
Наследник Луи II
Лични данни
Роден
Починал
25 юли 1846 г. (67 г.)
Погребан в Сен-Лу-ла-Форе
Пълно име Луи Наполеон Бонапарт
Семейство
Династия Бонапарт
Баща Карло Бонапарт
Майка Летиция Рамолино
Брак Хортензия де Боарне
Потомци Наполеон Шарл Бонапарт
Наполеон Луи Бонапарт
Шарл Луи Наполеон Бонапарт
Герб Coat of Arms of the Kingdom of Holland (1806).svg
Луи I в Общомедия

Луи Наполеон Бонапарт, принц на Франция (на френски: Prince Français; на нидерландски: Lodewijk Napoleon), крал на Холандия (на английски: King of Holland), граф на Сен-Лу (на френски: Comte de Saint-Leu) (2 септември 177825 юли 1846) е петото дете и четвъртия син на Карло Бонапарт и Летиция Рамолино и брат на Наполеон Бонапарт.

Наполеон го прави крал на Холандия на 5 юни 1806 г. Въпреки желанието на брат му да изпълнява функциите на френски губернатор, Луи приема задълженията си като крал много сериозно и се назовава крал Луи I (на нидерландски: Koning Lodewijk I). Старае се да изучи нидерландски език и приема много отговорно задълженията си на независим владетел на Кралство Холандия.

Управлението на Луи е кратко. Основната причина е, че когато Наполеон подготвя своята армия за кампанията в Русия, той е поискал от всички територии, които са под негов контрол, да му осигурят войски.[източник? (Поискан преди 43 дни)] В тези територии е включено и Кралство Холандия. Луи се противопоставя на брат си и категорично му отказва. Наполеон обвинява Луи в това, че поставя интересите на Кралство Холандия над тези на Франция и оттегля повечето от френските войски от кралството, като оставя гарнизон от около 9000 войника. През 1808 г. англичаните дебаркират с армия от 40 000 войника с цел да завладеят Антверпен. Луи не е способен да се защити и Наполеон изпраща 80 000 армия, която успява да отбие английската атака. След това Наполеон изисква от Луи да абдикира и като причина посочва, че той не е в състояние да защитава кралство Холандия. Луи отново категорично отказва и Наполеон го отстранява от власт и анексира Кралство Холандия на 1 юли 1810 г.