Луи Бонапарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи I
Крал на Холандия
LouisBonaparte Holland.jpg
Луи Бонапарт
Лични данни
Управление 1806 – 1810
Коронация 5 юни 1806
Пълно име Луи Наполеон Бонапарт
Роден
Починал
Погребан в Сен-Лу-ла-Форе
Семейство
Династия Бонапарт
Баща Карло Бонапарт
Майка Летиция Рамолино
Брак Хортензия де Боарне
Потомци Наполеон III
Луи I в Общомедия

Луи Наполеон Бонапарт, принц на Франция (на френски: Prince Français), крал на Холандия (на английски: King of Holland), граф на Сен-Лу (на френски: Comte de Saint-Leu), (на нидерландски: Lodewijk Napoleon) (2 септември 177825 юли 1846) е петото дете и четвъртия син на Карло Бонапарт и Летиция Рамолино и брат на Наполеон Бонапарт.

Наполеон го прави крал на Холандия на 5 юни 1806 г. Въпреки желанието на брат си, да изпълнява функциите на френски губернатор, Луи приема задълженията си като крал много сериозно и се назовава Крал Луи I (на нидерландски: Koning Lodewijk I). Старае се да изучи нидерландски език и приема много отговорно задълженията си на независим владетел на кралство Холандия.

Управлението на Луи е кратко. Основната причина е, че когато Наполеон подготвя своята армия за кампанията в Русия, той е поискал от всички територии, които са под негов контрол, да му осигурят войски. В тези територии е включено и кралство Холандия. Луи се противопоставя на брат си и категорично му отказва. Наполеон обвинява Луи в това, че поставя интересите на Кралство Холандия над тези на Франция и оттегля повечето от френските войски от кралството, като оставя гарнизон от около 9 000 войника. През 1808 г. англичаните дебаркират с армия от 40 000 войника с цел да завладеят Антверпен. Луи не е способен да се защити и Наполеон изпраща 80 000 армия, която успява да отбие английската атака. След това Наполеон изисква от Луи да абдикира и като причина посочва, че той не е в състояние да защитава кралство Холандия. Луи отново категорично отказва и Наполеон го отстранява от власт и анексира Кралство Холандия на 1 юли 1810 г.

Луи е баща на Наполеон III.