Жозефин дьо Боарне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жозефин
императрица на Франция
Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen.jpg
Жозефин дьо Боарне
Лични данни
Управление 18 май 1804 – 10 януари 1810
Коронация 2 декември 1804 г.
Родена 23 юни 1763
Ле Троа Илет, Мартиника
Починала 29 май 1814
Рюей Малмезон, Ил дьо Франс, Франция
Наследена от Мария Луиза Австрийска
Семейство
Бракове Наполеон I Бонапарт
Наполеон Бонапарт
Жозефин в Общомедия

Жозефин дьо Боарне (на френски: Joséphine de Beauharnais, родена Мари Роз Жозефа Таше дьо Ла Пажери (на френски: Marie Rose Joseph Tascher de La Pagerie) е първата съпруга на Наполеон I и императрица на Франция в периода 1804 – 1809 г..

Брак с Александър дьо Боарне[редактиране | редактиране на кода]

Първият брак на Жозефин е с виконт Александър дьо Боарне. Те се женят през 1779, когато тя е на 16, а Александър – на 19.

През 1781 се ражда техният син Йожен дьо Боарне, а през 1783 Жозефин ражда и второто им дете – дъщеря им Ортанс.

Александър обаче е обграден от любовници, една от тях дори го убеждава че дъщеря им, Ортанс не е негово дете. След заввръщането му от остров Мартиника във Франция той изгонва Жозефин от дома им и започва дело за развод, което продължава няколко години. Поради липса на каквито и да било доказателства по твърдението му че Ортанс не е негова биологична дъщеря съдът отхвърля искнията му, през 1792 са официално разведени при което Жозефин получава алиментация и разрешението синът им, Йожен, да живее при нея до 5 годишна възраст, а дъщеря им Ортанс остава да живее при майка си до омъжването си.

Живот по време на Якобинския терор[редактиране | редактиране на кода]

Докато Жозефин и Александър дьо Боарне са все още са женени, Австрия обявява война на Франция. Александър, който е военен, е определен за командващ Рейнската армия. Заради неуспеха ѝ, през 1794 по време на Якобинския терор, по време на който много аристократи биват гилотинирани, той и Жозефин са задържани и изпратени в затвора. Александър дьо Боарне е гилотиниран, но Жозефин, благодарение на женските си умения, успява да оцелее.

Брак с Наполеон Бонапарт[редактиране | редактиране на кода]

Още когато вижда Жозефин за първи път Наполеон е дълбоко впечатлен от нейното обаяние. Лудо влюбен започва да я ухажва, но тя е доста неподатлива, чуди се какво да прави с този слаб и дребен на ръст корсиканец. Междувременно военната кариера на Наполеон е в непрекъснат подем и през 1797 Жозефин отстъпва пред ухажването на генерал Бонапарт и се омъжва за него, бракът е само граждански, църковен брак няма. Не е ясно дали изобщо е имало любов от страна на Жозефин или е била водена от чисто прагматични намерения – да подсигури своето и на децата си материално благополучие.

На 9 ноември 1799 Наполеон извършва преврат при който сваля от власт корумпираната Директория и става първи консул на Франция, при което останалите двама консули нямат никаква реална власт.

Императрица на Франция[редактиране | редактиране на кода]

През 1804 в присъствието на папа Пий VII Наполеон I се провъзгласява за император на Франция, а Жозефин е коронясана за императрица. Преди това обаче, по настояване на папата, в самото навечерие на коронацията те много набързо сключват църковен брак, без свидетели.

Бракът им не е спокоен. Бонапарт има много любовници, една от които преа 1806 година му ражда син, но като незаконно дете той няма право да бъде негов законен наследник. Става ясно, че Жозефин не ще може да роди дете на императора и Наполен решава да поиска развод. Развода бързо става факт, като основният официален аргумент е, че на техният църковен брак не е имало свидетели поради което той всъщност е невалиден.

През 1809 година Наполеон се развежда с Жозефин и същата година сключва брак с австрийската принцеса Мария-Луиза.

След развода Жозефин се нанася да живее в замъка Мармезон където на 29 май 1814 година умира вследствие на белодробно възпаление (пневмония) само на 51 годишна възраст.