Жозефин дьо Боарне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Императрица Жозефин дьо Боарне
Жозефин
императрица на Франция
Лични данни
Родена 23 юни 1763
Починала 29 май 1814
Наследена от Мария Луиза Австрийска
Семейство
Бракове Наполеон I Бонапарт
Наполеон Бонапарт
Жозефин в Общомедия

Жозефин дьо Боарне (на френски: Joséphine de Beauharnais, родена Мари Роз Жозефа Таше дьо Ла Пажери (на френски: Marie Rose Joseph Tascher de La Pagerie) е първата съпруга на Наполеон I и императрица на Франция в периода 18041809 г..

Брак с Александър дьо Боарне[редактиране | редактиране на кода]

Първият брак на Жозефин е с виконт Александър дьо Боарне. Те се женят през 1779, когато тя е на 16, а Александър — на 19.

По-късно се ражда техният син Йожен дьо Боарне, а след това Жозефин ражда и второто им дете — Ортанс.

Александър обаче е обграден от любовници и когато се връща от остров Мартиника изгонва Жозефин от дома им. Започва дело за развод, което продължава няколко години, но през 1792 са официално разведени.

Живот по време на Якобинския терор[редактиране | редактиране на кода]

Докато Жозефин и Александър дьо Боарне са все още са женени, Австрия обявява война на Франция. Александър, който е военен, е определен за командващ Рейнската армия. Заради неуспеха ѝ, през 1794 по време на Якобинския терор той и Жозефин са задържани. Александър дьо Боарне е гилотиниран, а Жозефин, благодарение на уменията си, е оправдана.

Брак с Наполеон Бонапарт[редактиране | редактиране на кода]

През 1797 Жозефин отстъпва пред ухажването на генерал Бонапарт и се омъжва за него.

На 9 ноември 1799 той извършва преврат, с който сваля от власт корумпираната Директория и става първи консул на Франция като останалите двама консули нямат никаква реална власт.

Императрица на Франция[редактиране | редактиране на кода]

През 1804 в присъствието на папа Пий VII Наполеон I се провъзгласява за император на Франция. Жозефин е коронясана за императрица.

Бракът им не е спокоен. Бонапарт има много любовници, а хората обвиняват Жозефин, че не може да роди дете на императора.

Наполеон се развежда с Жозефин през 1807 година и се оженва за австрийската принцеса Мария-Луиза.