Направо към съдържанието

Национален музей на Иран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Националния музей на Иран)
Национален музей на Иран
موزهٔ ملی ایران
Карта Местоположение
МестоположениеИран
Тип на сградатаархеологически музей
Сайтirannationalmuseum.ir/fa
Национален музей на Иран в Общомедия

Националният музей на Иран (на персийски: موزهٔ ملی ایران‎) се намира в столицата Техеран.

Това е една от най-атрактивните и големи стари сгради в града и страната изобщо. Разположен е на площ от над 20 000 кв. м. и е изключително престижен.

Състои се от две отделни сгради – Музей на древен Иран, открит през 1937 г. и Музей на ислямската ера, открит през 1972 г. На първия етаж са разположени заседателна зала и временна изложбена зала. Работите и обектите на ислямската култура, ислямското изкуство, във връзка с обективен и периодичен метод, са събрани на втория и третия етаж. Обектите, избрани за този голям музей, са избрани предимно от разкопки или от важни колекции.

В музея са изложени запазени древни и средновековни персийски антики. Тези произведения включват фини съдове от керамика, исторически метални предмети, текстил от различни региони на Иран, както и някои редки книги и монети. Най-старите артефакти в музея са от Кашафруд, Дарбанд и Гандж Пар – места, които датират от Долен палеозойски период.

В музея има множество изследователски отдели, включително центрове за археология, съхранение, остеология, палеография, грънчарство.

Националният музей се счита за най-важния археологически и исторически музей в Иран.