Направо към съдържанието

Неутронна бомба

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Неутронната бомба е вид тактическо ядрено оръжие, направено да отдава относително голяма част от енергията си под формата на неутронно лъчение. Това лъчение нанася поражения на биологични тъкани и електронни устройства.

Обикновените атомни бомби причиняват щети с кинетичната сила на взривната си вълна, високата температура, електромагнитната вълна под формата на радиовълни, радиоактивното и химическо замърсяване. Водородните бомби постигат същите ефекти, в пъти по-големи, при тях детонатор е обикновена атомна бомба, а процесът на синтез протича с отделяне на неутрони.

Така описаните ефекти се постигат чрез неконтролирано освобождаване на голямо количество енергия под формата на кинетична енергия, гама-лъчи, свободни неутрони, както и малко количество алфа- и бета-лъчи. За получаването на тази енергия при обикновената атомна бомба се използва верижна реакция на ядрен разпад – освободените неутрони от един атом се сблъскват с други атоми, разпадайки ги, които на свой ред отделят неутрони, които разпадат други атоми и т.н. С цел да бъдат разпаднати максимално количество атоми, около реагиращото вещество се поставя т.нар. отражателна обвивка на неутрони, която цели да задържи свободните неутрони вътре в зоната на реакцията, за нейното по-пълно протичане.

Неутронната бомба е разновидност на атомната. Тя, като всяко друго ядрено взривно устройство, също освобождава кинетична и топлинна енергия, но целевият ефект е излъчването на максимален брой неутрони. Вместо отражателна, обвивката на бомбата е направена от хром и никел, така че всички неутрони, които се отделят при ядрената реакция, да бъдат пропуснати навън.

Американският учен Самюъл Коен създава концепцията за неутронната бомба през 1958 година. Въпреки негативната нагласа на президента Джон Кенеди срещу проекта, първата неутронна бомба е тествана през 1963 година в подземен тунел в щата Невада. Разработването на оръжието е прекратено по времето на президента Джими Картър, но после е възстановено от Роналд Рейгън през 1981 година.

Франция също е разработвала неутронни бомби в началото на 80-те години, но после е унищожила всичките си оръжия. Предполага се, че Китай е единствената страна в света, която произвежда неутронни бомби.