Нинечер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нинечер

Фараон на Древен Египет
Fragment of a vase of Nynetjer discovered in the tomb of Seth-Peribsen which may have been part of the equipment of a boat of the king, depicted below his name.
Fragment of a vase of Nynetjer discovered in the tomb of Seth-Peribsen which may have been part of the equipment of a boat of the king, depicted below his name.
Информация
Други именаБенечер, Binothris, Biophis
Царуване43-45 години
(2-ра династия; около 2740 пр.н.е.)
ПредшественикНебра
Наследникнеуточнено; Wadjenes или Венег
Имена
Рождено име
Abydos King List
Banetjer
B3-nṯr
V10AW10AE11R8N35V11A


Saqqara King List
Banetjeru
B3-nṯr.w
V10AW10AG29R8X1
D21
G43V11A


Turin Canon
...Netjer-ren
...nṯr-rn
HASHHASHR8r
N35
V11AG7


Gold name (Palermo stone)
Ren-nebu
Rn-nb.w
M22D21
N35
S12
Хорическо име
Nynetjer
Nj-nṯr
Godlike one of Horus
Име на Небти
Nynetjer-Nebty
Nj-nṯr-nbt.j
Godlike one of the Two Ladies

Роден
Починал
2845 г. пр.н.е.
ПогребанСаккара
Нинечер в Общомедия

Нинечер (също познат и като Бенечер) е трети фараон от Втората египетска династия. Торинският канон предлага невероятното царуване от 96 години. Египетския историк Манетон предполага, че царуването на Нинечер е продължило 47 години. Египтолозите поставят под съмнение и двете твърдения като погрешни тълкувания или преувеличения. Те обикновено датират царуването му на 43 – 45 години.

Източници за живота му[редактиране | редактиране на кода]

Нинечер е най-добре документираният фараон от Втората египетска династия. Името му се появява на голям брой надписи, каменни съдове и глинени печати от гробницата му в Саккара. В гробницата на цар Перибсен в Абидос и в галериите под стъпаловидната пирамида на цар Джосер са открити и много артефакти, носещи неговото име. Въпреки това, данните от някои надписи, особено от черно мастило, причиняват някои проблеми. Тя отбелязва маркировките с мастилото на царете като Хасекхемви и Джосер и приема, че артефактите произхождат от Абидос. Всъщност в гробницата на Перибсен са намерени алабастърни съдове и глинени буркани с надписи с черно мастило с подобен шрифт, показващи името на Нинечер.

Гробница[редактиране | редактиране на кода]

Гробницата на галерията Нинечер се намира под кортежния проход на Унас – некропол в Саккара и е с размери 94х106 метра. Входната 25 метрова рампа води дълбоко в три галерии, които се намират на изток-запад и се простират в лабиринтна система от врати, вестибюли и коридори. Това ни кара да заключи, че Нинечер е вдъхновен от гробниците на своя предшественик. Южната галерия изненадващо е била почти необезпокоявана и съдържа много кралски предмети, оцелели от живота на Нинечер. Сред тези неща са: 50 запечатани буркани за вино, носещи мрежи, кутии за съхранение от дърво и украсени с алабастър бутилки. Някои от винените буркани произхождат от гробниците на късната първа династия. Следователно гробницата на Нинечер е частично повторно използвана в по-късни времена. Главната гробна камера е разположена в югозападния край на гробницата, но цялото място за погребение е силно нестабилно и съществува опасност от срутване.