Норвежки черен елкхунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Норвежки черен елкхунд
Norwegian elkhound puppy.jpg
Малък норвежки черен елкхунд
Характеристики
Ръст 44-47 см
Тегло 18 кг
Произход
Страна Флаг на Норвегия Норвегия
Класификация МФК
Група 5
Секция 2
Номер на стандарт 268
Норвежки черен елкхунд в Общомедия

Норвежкият черен елкхунд (на норвежки: Norsk Elghund Sort) е порода кучета произхождаща от Норвегия. Влиза в групата на шпицовете и е разновидност на норвежкия елкхунд. Той е по-малък от другата разновидност - норвежкия сив елкхунд и е създаден в началото на 19 век. На букмол думата "elghund" означава "лосово куче" и е съставена от думите "elg" - "лос" и "hund" - "куче".

По външен вид норвежките черни елкхунди са типични шпицове, с компактно тяло, тъмни очи, изправени уши и опашка, завита на гърба. Имат дълга гъста козина, оцветена в черно. Използват се за лов при всякакви атмосферни условия, особено през дъждовните дни на есента и през зимата. Високи са между 44 и 47 см и тежат около 18 кг. Козината им се нуждае често от четкане.

Представителите на тази порода са силни и смели кучета, много бдителни и енергични. Лесни са за обучение и дресировка, но винаги искат награда, за да бъдат щастливи. Обучението изисква продължителни упражнения, за да могат елкхундите да вкарат интелигентността си в работата. Те са отлични ловни кучета и обичат да бъдат в гората.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]