Нострадамус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мишел дьо Нострадамус
френски астролог
Nostradamus by Cesar.jpg
Роден
Мишел дьо Нострадам
Починал
2 юли 1566 г. (62 г.)
Професия астролог
Подпис Signature of Nostradamus.jpg
Нострадамус в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Нострадамус (Nostradamus) е латинизираното име на един от най-известните пророци и астролози в света. Истинското му име е Мишел дьо Нострадам. Най-известният му труд е „Предсказания“ (Les Propheties), първото издание на който излиза през 1555. От публикуването на книгата, която често е била преиздавана до неговата смърт, Нострадамус постига вниманието на пресата, която му приписва предсказването на множество важни световни събития.

Академичната общност е на мнение, че повечето асоциации между световни събития и четиристишията на Нострадамус като цяло са резултат или на грешна интерпретация, или на грешен превод (понякога нарочен), или са толкова оскъдни, че са на практика неизползваеми като доказателство за някакви гадателски способности.

Детство[редактиране | редактиране на кода]

Нострадамус е роден на 14 или 21 декември 1503 година в малък провинциален град във Франция (Saint-Rémy-de-Provence). Мишел дьо Нострадам е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми (Reynière de St-Rémy) и търговеца на зърно и нотариус Жом дьо Ностарам (Jaume de Nostredame). Семейството на баща му е от еврейски произход, но дядото по бащина линия Guy Gassonet приема католицизма през 1455, приемайки християнското име „Пиер“ и фамилията „Нострадам“ (по всяка вероятност от деня на светеца, на който бива покръстен). За детството на Нострадамус е известно малко, освен че по семейна традиция би трябвало да е обучаван от пра-прадядо си по майчина линия Жан дьо Сен-Реми (Jean de St. Rémy)[1] – което е съмнително, предвид факта, че въпросният дядо изчезва от историческите записи след 1504 г., когато младият Мишел е само на една година[2].

Студентски години[редактиране | редактиране на кода]

На петнадесетгодишна възраст младият Нострадам влиза в университета в Авиньон, за да учи за своята бакалавърска степен. След по-малко от година (по време на която е изучавал граматика, реторика и логика) е принуден да напусне Авиньон, защото университетът затваря врати поради заплахата от чумна епидемия. След като напуска Авиньон, Нострадам (по собствени думи) пътува из страната в продължение на 8 години, като от 1521 г. изучава билкови лечения. През 1529 г., след като е работил няколко години като аптекар, започва обучение по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа[3]. Документът за отстраняване още съществува в библиотеката на факултета[4] . Въпреки това, издатели и кореспонденти по-късно ще го наричат „доктор“. След отстраняването му, Нострадам продължава да работи, вероятно като аптекар и става известен със създаването на своето „розово хапче“, за което се предполагало, че предпазва от чума[5].

Английски превод от 1672 г. (от френски език 1568 г.) на предсказанията на Нострадамус

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

В „Предсказанията“ той събира свои основни предсказания за далечното бъдеще, изписани под формата на четиристишия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chavigny, J.A. de: La première face du Janus françois... (Lyon, 1594)
  2. Brind'Amour, Pierre, Nostradamus astrophile, 1993
  3. Benazra, R, Espace Nostradamus
  4. Lemesurier, Peter, The Unknown Nostradamus, 2003
  5. Nostradamus, Michel, Traite des fardemens et des confitures, 1555, 1556, 1557