Нощта на скръбта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на околностите на езерото Тескоко

Нощта на скръбта (на испански: La Noche Triste) е най-кризисният момент в завоюването на Мексико от Ернан Кортес. Това е нощта на 30 юни срещу 1 юли 1520 г., станала известна с ада на кървавото отстъпление на Кортес и конкистадорите от Теночтитлан, при което испанците, започвайки нощно отстъпление след лапидацията на Монтесума на 30 юни 1520 г. от собствения му народ, се видели принудени през цялата нощ да водят бой на живот и смърт с нападащите ги ацтекски бойци.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

На 8 ноември 1519 г. (Архангеловден), Кортес и конкистадорите влизат в столицата на империята на ацтеките. Всички европейци и християни били същисани от видяното, а това историческо събитие е без аналог в световната история.[източник? (Поискан преди 89 дни)]

Срещата на Кортес с Монтесума.

Срещата между Кортес и Монтесума е може би най-уникалното събитие в историята, при което срещу испанския конкистадор на 16 век се изправил императорът на ацтеките. Бертал Диас описва така случката:

Никога няма да забравя това зрелище и днес след толкова (50) години, то е тъй живо пред очите ми, като че ли съм го преживял вчера.

Срещата на погледите била среща на два свята, на две епохи, на две цивилизации – на Стария и на Новия свят. Освен това, тази уникална среща била извън времето – пред Кортес и испанците сякаш оживял онзи древен и античен свят, който бил описан в Библията и от Църквата на неверниците. На 10 ноември 1519 г. Кортес помолил ацтекския император за разрешение да уреди параклис в столицата и разрешението било получено незабавно. В този ден испанците за първи път могли сами да се разшетат из императорския дворец и зад прясно издигната и измазана стена с врата открили съкровището на Монтесума. Хронистът Бертал Диас описва така това:

Бях още млад човек и ми се струваше, че в тази зала са събрани всички богатства на света!

[източник? (Поискан преди 89 дни)]

Всички постъпили благоразумно и не дали вид, че нещо особено се е случило. За всеобщо изумление на конкистадорите, Монтесума поднесъл в дар на Кортес цялото си съкровище, заедно с васалната си клетва, защото се сбъднало очакването от старото местно индианско предсказание, че от изток ще пристигне бял господар. Кортес не очаквал такова развитие и приел дара, оценен на 162 хил. златни песос, и го разпределил като 1/5 от него заделил за испанската корона, 1/5 за за себе си, 1/5 – за Веласкес като губернатор, 1/5 за придружаващите го и последната петина – за останалите в ариергард по крайбрежието на Вера Крус. След като разбил конкуриращия го Нарваес, Кортес се върнал в столицата на ацтеките, но междувременно там се било случило едно друго събитие отново без аналог в световната история.[източник? (Поискан преди 89 дни)]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]