Операция Лайнбейкър II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Операциите са извършвани от самолети Боинг B-52 [1]

Операция Лайнбейкър II е кампания на американските въздушни и военноморски сили за въздушно бомбандиране на Виетнам. Операцията е известна също така като Коледно бомбандиране (18–29 декември 1972). Операцията е проведена през последния финален етап на войната срещу Виетнам. За разлика от други кампании тази е от типа "максимално усилие" за "разрушаване на основни целеви комплекси в Ханой и Хайфон" [1]. Това е най-масиранате бомбандировъчни удари на САЩ след ВСВ.

Операция Лайнбейкър е продължение, модифицирана екстензия на операция Лайнбейкър, провеждана от май до октомври същата година. При нея са използвани тежки бомбандировачи, за разлика от предишната операция, при която са използвани леки бойни самолети.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Operation Linebacker II“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.