Операция „Гертруда“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Група гръцки войници освобождават Клисура натоварени на магарета.

Операция „Гертруда“ (на немски: Unternehmen Gertrude) е кодовото наименование на OKW за германска инвазия и евентуална окупация на Турция през Втората световна война.[1]

Прелюдия[редактиране | редактиране на кода]

След спечелената битка за Франция, Третият Райх се съсредоточава върху стратегическото планиране с цел успешно приключване на войната.

На 18 декември 1940 г. е приет на оперативно ниво плана Барбароса – за нападение над СССР. Балканската кампания на Мусолини и Чано затъва в Северен Епир и първият германски съюзник се оказва пред разгром в итало-гръцката война – от страна на диктаторска Гърция на Йоанис Метаксас. Този развой на събитията в самото начало на 1941 г. изправя фюрерът и германското главно военно командване пред необходимостта Германия да се намеси решително на Балканите, с цел да заздрави югоизточния си фланг срещу евентуална британска или турска инвазия по време на планираната от 15 май 1941 г. грандиозна военна операция срещу Съветския съюз.

Непосредствен повод[редактиране | редактиране на кода]

Военният план е разработен след присъединяването на България към Тройния пакт на 1 март 1941 г., което е формализирано в двореца „Белведере“ във Виена. Започналото навлизане на 12-а армия на Вермахта на българска територия не се знае как ще бъде изтълкувано от Турция, с оглед участието на последната в първия балкански пакт. Междувременно на 1 април 1941 г. е извършен прогермански и антибритански военен преврат в Ирак.

В този контекст и превантивно, т.е. в случай на евентуална турска недоброжелателност, е разработен германският военен план за завладяването на територията на Турция. Участието на Турция във Втората световна война е непосредствения повод за провеждането на Техеранската конференция, предвид ключовото местоположение на страната по време на войната.

След провала на операция Еделвайс и загубата при Ел Аламейн, осъществяването на плана отпада окончателно от дневния ред на OKW.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Кодовото име на плана е емблематично – Гертруда е кралица на Дания и майка на Хамлет.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Rand McNally Encyclopedia of World War II – Page 54 by John Keegan, Sydney L. Mayer