Отбелязване на ходове в таблата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
(фиг. 1) Първоначална позиция на пуловете при обикновената табла заедно с номерация на позициите
(фиг. 2) След 4-2: 8/4 6/4

Отбелязването на ходове при игра на табла става възможно чрез метода на Магрил, разработен през 70-те години на XX век. Движението на пуловете по дъската за табла се описва с помощта на две числа от 1 до 24 (колкото са и позициите на нея), без значение дали те са изписани на самата дъска, или не.

На фиг. 1 е показан изглед към дъската от гледна точка на играча с черните пулове, движещ ги в обратна на часовниковата стрелка посока; номерацията е в низходящ ред (от 24 към 1). Обратното номериране на позициите се прилага, когато белите са на ход.

Резултатът от заровете може да бъде записан по два начина: така например, ако единият зар показва 4, а другият 2, резултатът може да бъде записан като „4-2“ или „42“. Един цялостен ход се записва по следния начин:

  • 4-2: 8/4 6/4 (един пул минава от осма на четвърта позиция, а друг от шеста на четвърта).

След този ход разположението на пуловете ще изглежда като при фиг. 2.

Ако ходът довежда до блъскане на пул, това се отбелязва със звездичка (*) непосредствено до номера на позицията, в която е блъснат същия този пул. Например, 13/7* означава, че сте взели своя пул от тринадесета позиция и сте го преместили на седма, където сте блъснали противников пул. Подобно, 13/7*/5 би означавало, че сте хвърлили 2 и 6, като местите своя пул от тринадесета на пета позиция, блъскайки на седма противников пул.

В случай на хвърлен чифт се поставя в скоби броят на преместените пулове от една позиция на друга. Ако играчът е хвърлил чифт двойки, реши да премести три пула от шеста на четвърта позиция, както и един от тринадесета на единадесета, то той е длъжен да запише хода си по следния начин:

  • 6/4 (3) 13/11.

На финалния етап на играта, след номерата на позициите могат да бъдат използвани различни съкращения или думи, обозначаващи извеждането на пул от игра, например: 6/изв. (извън) и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бил Робърти. Backgammon for Winners. Cardoza Publishing (2002). стр. 101. ISBN 1-58042-043-5.
  • Пол Магрил. Backgammon. Quadrangle/The New York Times Book Co (1976). стр. 16–18. ISBN 0-8129-0615-2.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Backgammon notation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.