Паметна сабя „Балинт Балаши“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Паметна сабя „Балинт Балаши“ е литературна награда, която се присъжда на водещи, европейски по дух унгарски поети, както и на чуждестранни творци, превеждащи унгарска поезия, в това число и произведения на Балинт Балаши. Самата награда представлява един изкован по средновековен образец меч, който се връчва на заслужили поети.

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата се присъжда по решение на попечителския фонд „Балаши“, създаден по инициатива на Пал Молнар през декември 1996 г.

Лауреатите на наградата впоследствие стават членове на органа, който всяка година присъжда наградата. Унгарските поети получават меча от католическия епископ на Въоръжените сили на Унгария – първоначално от Гашпар Ладочи, по-късно от Тамаш Сабо. След това наградата се връчва от лутеранския епископ Пал Лакнер, след което от архиепископа на Егер Чаба Терняк, а от 2009 г. от Ласло Киш-Риго, епископ на епархия Сегед-Чанад.

Наградата традиционно се връчва със специална церемония на 14 февруари – Ден на Балинт, в Залата с гоблените на хотел „Гелерт“ в Буда.

Наградата се присъжда от 1997 г. насам. Има нужда от поети, които по думите на Балаши да могат да дават пример за човечност и доблест.

От самото начало сабята се изработва от носителя на орден „Балаши“ Йожеф Фазекаш, ковач на мечове от Бонхад, а почетните грамоти са дело на Ласло Винце, печатар от Сентендре.

От 2008 г. наградата „Паметна сабя „Балинт Балаши““ се освещава с литургия „Балаши“.

Български носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Balassi Bálint-emlékkard в Уикипедия на унгарски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​