Паметник на Корейската работническа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Паметникът

Паметникът на Корейската работническа партия (на корейски: 당창건기념탑) е построен в Пхенян в чест на 50-ата годишнина от основаването на управляващата Корейска работническа партия. Открит е на 10 октомври 1995 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Монументът е богат на символика: чук, сърп и калиграфска четка, символизиращи работниците, селяните и интелектуалците[1]. Височината му е 50 метра, което символизира 50-годишнината от основаването на партията. Броят на блоковете около паметника и в диаметъра му са датата на раждането на Ким Чен Ир.

Надписът на външната обиколка гласи: „Организаторите на победата на корейския народ и лидер на Корейската работническа партия!“. От вътрешната страна има 3 бронзови релефа, обозначаващи: историческия корен на партията, единството на народа в рамките на страната и виждане на партията за прогресивно бъдеще. От 2 страни на паметника са разположени 2 сгради във вид на червен флаг, върху които пише „всепобедител“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт на КНДР // Архивиран от оригинала на 2017-05-01. Посетен на 2017-04-03. ((en))
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Monument to Party Founding в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​