Панджаб (Афганистан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Панджаб
34.3833° с. ш. 67.0167° и. д.
Панджаб
Страна Афганистан
Надм. височина2728 m

Панджаб (на пущунски/на персийски: پنج اب), в превод „пет реки“, е град в Афганистан, столица на планинската област Панджаб в югозападната част на провинция Бамиян. Градът е разположен на 2758 m надморска височина,[1] населението през 2004 г. е 9900 души. Има летище с чакъл.

Поради голямата си надморска височина, Панджаб има влажен континентален климат (Dsb), който граничи със субарктически (Dsc) според климатичната класификация на Кьопен. Лятото е меко и сухо, а зимата е студена и снежна. Средните годишни валежи са 333 mm.

Средната температура в Панджаб е 4,4 °C. Юли е най-топлият месец в годината със средна температура 15,7 °C. Най-студеният месец е януари със средна температура от -8.7 °C.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Panjab, Afghanistan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​