Паром

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Паром е руски космически влекач предложен от конструкторско бюро Енергия. Целта на проекта е да замести повечето от активните компоненти на космически кораб Прогрес. Прогрес извършва снабдителни полети от 1978 г. досега. Директорът на компанията заявява през май 2005 г., че Федералната космическа агенция на Русия е приела дизайн за нов космически кораб. Според него принципът на действие на новата система е напълно различен от този на Прогрес.

Първо ракета-носител извежда Паром на 200 km височина. Самият кораб няма да носи никакъв товар, други ракети ще извеждат товарните контейнери в орбита където ще бъдат скачвани с Паром. Тогава влекачът ще ги доставя до МКС или друг обект в орбита.

Всяка руска или чуждестранна ракета ще може да извежда товарните контейнери. Тяхната форма и размери ще зависят от характеристиките на товара.

Първото изстрелване на Паром се очаква през 2009 г. според думите на Анатоли Перминов, ръководителят на Федералната космическа агенция.[1]

Възможно е корабът да бъде използван и за влекач на все още незавършения кораб Клипер, който ще бъде построен по-лек от очакваното и ще бъде извличан до МКС с помощта на Паром опериран от самата станция.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]