Пенсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пенсия е фиксирано парично възнаграждение (изплащано обикновено месечно), което се дава на хората и с навършена възраст, трудов стаж или увреждане.

Основният вид е т.нар. трудова пенсия, за която се изисква определен трудов стаж и се изчислява според вноските на трудещия се в пенсионен фонд.

Пенсия се дава и на хора със здравословни проблеми, който временно или постоянно са инвалиди вследствие на заболяване, увреждане или злополука. Между размерите на трудовия и осигурителен стаж може да има разлика.

Възрастта и сумите са различни за различните страни.

Видове пенсии[редактиране | редактиране на кода]

Законодателно уредените пенсии в България са:

  • пенсии за осигурителен стаж и възраст;
  • пенсии за инвалидност;
  • наследствени пенсии;
  • пенсии, несвързани с трудова дейност.

Пенсии за осигурителен стаж и възраст. Осигуряването за пенсия е задължително за абсолютно всички категории осигурени лица. Пенсията за старост се отпуска при навършване на определена възраст и достигането на определен брой точки, формиран от възрастта и продължителността на осигурителния стаж.

Пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. При инвалидността, загубата на работоспособност има внезапен и случаен характер. Поради това условията и процедурата за отпускането на тези пенсии имат по–особен характер.

Пенсии, свързани с нетрудова дейност. Това са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за особени заслуги и персонални пенсии.

България[редактиране | редактиране на кода]

Минимална възраст (по хоризонталата) и минимален стаж за право на пенсия по задължителното осигуряване

Пенсията в България (към юни 2007 г.) варира от 67,50 до 220 лв. Таванът от 01.04.2009 г. е 700 лв.

От 1999 до 2012 г. действа т. нар. точкова система. Според нея сборът от възрастта и осигурителния стаж при мъжете трябва да е поне 100, а при жените – 94. По отношение на работещите I и II категория труд, учителите, военните и др. изискванията са занижени. Стажът оказва влияние върху размера на пенсията.

Пенсионна реформа предвижда не увеличаване на възрастта, а на осигурителния стаж с 3 години. Като се увеличава осигурителния стаж.


Злоупотреби[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се че злоупотребите с инвалидни пенсии се осъществява чрез подкупи и с фалшиви документи и е свързано с други престъпления.[1]