Направо към съдържанието

Персеиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Метеор от Персеидите на фона на Млечния път.

Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл[1]. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий“[2], понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.

Максимумът на активността на потока настъпва около 13 август, като от 8 август активността на Персеидите превишава активността на спорадичните метеори и останалите потоци. През 1992, в годината в която родителското тяло на потока, кометата Суифт-Тътъл премина през перихелий, се наблюдава метеорен дъжд (ZHR > 400). Силните прояви на висока активност са свързани преди всичко с преминаванията на кометата през перихелий. 109P е дългопериодична комета, с период от около 130 години, която след перихелия си от 1992 се отдалечава от Слънцето, така че с годините активността на потока постепенно ще спада.

Светлинното замърсяване не позволява (затруднява) наблюдение на потока в градски условия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Алистър МакБет. Календар на метеорните потоци // Международна метеорна организация. Архивиран от оригинала на 2016-05-28. Посетен на 01/04/2007.
  2. Ръководство за визуални метеорни наблюдения, Пол Рогеманс, превод: Ева Божурова, изд. „Натурела“, 1992