Персийска съветска социалистическа република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флаг на Персийската съветска социалистическа република

Персийската съветска социалистическа република (перс. جمهوری شوروی سوسیالیستی گیلان — jomhuri-ye šuravi-ye sosiâlisti-ye gilân), известна още ѝ като Гилянска съветска република е съветска република просъществувала в периода юни 1920 - септември 1921 година в иранския остан Гилян. Основана е от Mirza Kouchek Khan, лидер на Конституционалистическото движение на Гилян и Jangali - партизани, с помощта на съветската Червена армия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Джижението Jangal, стартирано 1914 е допълнителен опит за засилване на тежестта след победата на Болшевиките в Русия. През Май 1920 Съветския Каспийски флот, начело с Фьодор Разколников, придружен от Sergo Orzhonikidze влизат в Каспийското пристанище Анзали. Формално тази мисия е обявена като преследваща руските кораби и боеприпаси откарани в Анзали от Белия руски контрареволюционер генерал Деникин, които е получил убежище от британските сили в Анзали. Малко след това Британския гарнизон бива евакуиран без съпротива, като силите се изтеглят в Манджил.

Между редиците на Jangals много хора смятат, че предложението на Болшевиките е реално решение на проблема споделяно както от Русия така и от Иран, а именно доминация на горните класове и Императорския двор. Заместникът на Kuchak Khan, Ehsanollah Khan преминал на страната на комунистите и станал ревностен защитник на съюза с Болшевиките. Въпреки предпазливостта и колебанието си към подобна идея Kuchak Khan, на база своето религиозно и националистическо минало, приема и Jangalis се присъединяват към спорезумението с Болшевиките.

Това сътрудничество със Съветските революционери се е базирало на няколко условия, включително и обявяването на Персийската съветска социалистическа република под негово ръководство и липса на каквато и да е пряка намеса от страна на Съветския съюз във вътрешните работи на републиката. Те се съгласяват да подкрепят Mirza с боеприпаси и войници.

Официално обявяване на републиката[редактиране | редактиране на кода]

През Май 1920 Гилянската съветска република, официално позната като Персийска съветска социалистическа република се появява на картата. Трябва да се отбележи, че републиката не разпределяла земя за бедните селяни, които били разглеждани като консервативна позиция от по-радикалните сили на движението Jangal. Ето защо и скоро се появили и първите разногласия между Kuchak Khan и неговите последователи от една страна и Съветите и Иранската комунистическа партия от друга.

На 9 Юни Mirza Kuchak Khan напуска столицата Ращ в знак на протест, а също така и за да избегне военна конфронтация (каквато винаги е избягвал, дори и в сблъсъка с централните правителствени сили) като така отваря път на иранската комунистическа партия(Едалат) с цел преврат. Новата администрация, начело с Ehsanollah Khan, под влиянието на Съветския комисар Абуков, предприема радикални действия като анти-религиозна пропаганда, както и принудително вземане на пари от по-богатите земевладелци.

Консервативните елементи характеризиращи тези мерки са следствие на дългогодишното Руско присъствие и влияние в този регион. Също така Републиката губи подкрепата на основната част от населението вследствие на големия брой военни бежанци заливащи градските центрове, като по този начин създават и значителен икономически проблем.

Преврат[редактиране | редактиране на кода]

Усилията на президента да разреши кървавите спорове чрез изпращане на петиция до Ленин не водят до разрешаване на проблема. До 1921 и особено след споразумението постигнато между Съветския съюз и Великобритания, съветите решават да не оказват допълнителна подкрепа на Гилянската съветска република. Следователно Руско-персииския договор за приятелство бива подписан (1921), като осигурява мирни взаимоотношения между двете страни и оттегляне на Съветските войски.

Малко след това Reza Khan Mirpanj и Seyyed Zia`eddin Tabatabaee осъществяват преврат и затвърждават контрола си върху Гилян и Мазандаран. Съществуването на Гилянската съветска република приключва през Септември 1921.Оттеглили се сами в планината Khalkhal, pрезидентът Mirza и негов германски приятел Gauook(Hooshang) умират от замръзване. Според няякои източници, тялото на Mirza е обезглавено от местен земеделец, като главата му е показана в Ращ с цел създаване на нова хегемония от страна на правителството над революции и революционни движения.

Исторически анализ[редактиране | редактиране на кода]

Някои историци са се опитвали да анализират причините за разпадането на движението Jangal. На основата на проучвания, включително и тези на Gregor Yeghikian и Ebrahim Fakhrayi (министър на културата в кабинета на Kuchak Khan) предполагат роля на двете екстремистки действия. От една страна комунистическата партия Edalat, която провокира противопоставящи се религиозни чувства сред обществото, и религиозните и в същото време консервативни възгледи на Kuchak Khan относно сътрудничеството с Комунистическата партия.

Друго предположение е смяната на политиката от Съветска страна относно световна революция срещу създаването и защитата на Съветския съюз, което е и основна причина за оттегляне на подкрепата на Гилянската съветска република. Този втори вариант получава по-голяма подкрепа и е причина за подписването на споразумението между Великобритания и Съветите. Кореспонденцията между Theodore Rothstein съветски посланник в Техеран и Mirza Koochak Khan ясно подкрепя дадената гледна точка.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Nasrollah Fatemi (1952). Diplomatic History of Persia. Russell F. Moore.
  • George Lenczowski (1968). Russia and the West in Iran. Greenwood Press.
  • Ebrahim Fakhrayi, Sardar-e Jangal (The Commander of the Jungle), Tehran: Javidan, 1983