Петостенна призма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схема на отражението на светлината в петостенна призма

Петостенната призма е инструмент използван в геодезията за измерване на прави ъгли и във фотографията за предаване на изображение под прав ъгъл, без то да се обръща. Представлява стъклена призма във формата на затворен петоъгълник, изработен така, че да отразява светлинните лъчи под ъгъл от 90°.

Във фотографията възможностите за промяната на хода на светлинния лъч се използва в конструкцията на т. нар. огледално-рефлексни фотоапарати. Петостенната призма позволява без визьор и директно през обектива да се наблюдава отсечката на фотокадъра и качеството на фокусирането на обекта на заснемане.

При провеждане на геодезически измервания за създаване на ортогонални снимки в по-едър мащаб в населените места, с призмата се определят посоки перпендикулярни на една осова линия. Така с измерени разстояния по осовата линия и от нея до търсената точка от терена, се получават двете координати, с които може да се изчертае планът на измервания обект. В съвременната геодезическа практика се използва по-рядко, поради широкото разпространение на по-прецизни измервателни системи.