Петър Карапетров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Карапетров
български публицист, книгоиздател, историк на Панагюрище

Роден
Починал
Научна дейност
Област История

Петър Панталеев Карапетров (с литературен псевдоним Черновежд) е публицист, печатар, книгоиздател, редактор на в. „Ден“, историк на Панагюрище. Той е един от просветните и будни умове на своето време. Произхожда от семейство на заможни джелепи.

На 27 юли 1865 г. основал панагюрското читалище „Виделина“, на което станал пръв председател. През 1866 г. заминава за Цариград, където се отдал на просветна и книжовна дейност. През 1873 г. станал председател на българското печатарско и книгоиздателско дружество „Промишление“, основано през 1870 г. Става издател на в. „Ден“ – един от най-известните български вестници, излизащи в Цариград в навечерието на Априлското въстание.

През 1879 г. бил назначен за член на Окръжния съд в гр. Кюстендил и после секретар на Върховния касационен съд. През 1880 е избран за народен представител на Кюстендилска околия в Народното събрание. Бил е първи софийски мирови съдия, началник на прокурорско отделение, главен секретар на Министерството на правосъдието, член на Софийския окръжен съд, началник на отделение в Министерсвото на просветата.

Автор е на книги за българската история и история на Панагюрище. Избран е за дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Произведения[редактиране | редактиране на кода]