Пианхи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Царски монументи на нубийските фараони от 25-а династия в Doukki-Gel

Пианхи /Piankhi/ или Пи /Piye/ е нубийски фараон от кушитската Двадесет и пета династия на Древен Египет през Трети преходен период на Древен Египет. Управлява Нубия през 753/2–722/1 г. пр.н.е. и е официално признат за фараон на Египет от 728 г. пр.н.е.

Вероятно е син на кушитския цар Кашта, който управлява Нубийското царство в дн. северен Судан, Пианхи постига значително разширение на земите си в Горен Египет. Нубийските владетели успешно използвали политическата слабост и раздробеност на Египет за да разширят владенията си на север по река Нил и да започнат да се титлуват като фараони.

В периода между 730 и 725 г. пр.н.е. Пианхи провежда успешени военни действия и начело на нубийската си армия превзема Тива и Мемфис. Така той простира властта си от Нубия в Египет и дори за известен период достига до Делтата на Нил. Управлява паралелно с 22-рата династия и 24-та династия в Долен Египет, чиито фараони признават Пианхи също за фараон. В чест на победата Пианхи разширил владетелския храм на Амон в Джебел Баркал и там издигнал стела по случай своята победа. Наследен е от Шабака.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]