Пиратка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цилиндричната форма и зеленият цвят са типичен дизайн на пиратката.

Пиратка е експлозивно пиротехническо изделие. Основен техен ефект е звуковият такъв, но е застъпен отчасти и светлинният.

Съществуват различни видове пиратки, различни по форма, размер и продължителност на звуковия ефект. Звуковият ефект може да се състои от един или няколко гърмежа, между които има кратки паузи.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Хилядолетие след откриването на барута нашумели алхимичните опити за търсене на еликсир на безсмъртието. В един такъв свои опит китайски монах на име Ли Тиан, живял близо до град Лиу Янг в провинция Хунан, открил, че смес от калиев нитрат, сяра и ситно смляна прах от въглища избухва силно, отделяйки голямо количество светлина, дим и шум. Той поставил част от сместа в бамбукови тръби, запушил ги от двете страни и поставил фитил за запалване. Така се появила пиратката.

И до днес китайците смятат, че пиратките имат силата да плашат и прогонват злите духове. Неслучайно в Китай се използват, освен при посрещането на Китайската Нова година, при раждане, а дори и при смърт. За да посрещнат Новата година без зли сили, китайците разпределят пиратки под формата на т.нар. „китайски черги“ (или „картечници“), като пиратките са голям брой и са навързани една за друга.[1]

Популярна култура[редактиране | редактиране на кода]

Кино[редактиране | редактиране на кода]

  • Главният герой във филма „Сам вкъщи“ (1990) използва пиратки, за да предотврати обир на къщата на своето семейство.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Пиратките са често използвано пиротехническо средство от масовия потребител. Обикновено в България пиратки се запалват по време на Коледно-новогодишните празници, а също и през първите дни след Нова година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фойерверките и пиратките са изобретени преди 2000 години. Chudesa.net. 3 януари 2009 г. Посетен на 14 октомври 2018 г.