Подводница К-219

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

К-219[редактиране | редактиране на кода]

K-219

К-219 е ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение проект 667АУ Заводски номер 460 По условното си обозначение в НАТО клас Янки Строежът на подводницата е завършен в Северодвинск на 31 декември 1971 година.На 8 февруари 1972 година е включен в състава на Северния флот.Модернизиран е през 1975 година.Основен ремонт преминава през 1980 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 70 -те години на борда на атомната подводна лодка в една от ракетните шахти аварира ракета.Повредената ракетна шахта е запечатана и подводницата носи своята бойна служба с 15 вместо с 16 ракети .По време на основния ремонт през 1980 година ракетната шахта е поправена и К-219 има на борда 16 ракети тип Р-27У /РСМ-25/ с по три ядрени бойни глави всяка и с радиус на действие до 3000 километра.


Аварията[редактиране | редактиране на кода]

От материалите на комисията по разследване на причините довелил до гибелта на К-219

"В хода на подготовката за излизане на море на К-219 са заменени 12 офицери от общо 32,в това число старшия помощник и помощника на командира , командира на ракетната и минно -торпедните бойни части,началника на радиотехническата служба,корабния лекар,командира на електротехническия дивизион,4 командира на отсеци.От 38 мичмана 12 са сменени в това число и някой старишини на ракетната команда на БЧ-2'"

Веднага след първото потапяне сработва алармата за наличие на вода в ракетна шахта номер 6.Неизправността е установена още при контролното излизане в открито море,но флагманския ракетчик, от щаба на дивизията заповядва да не се вдига много шум. Капитан 3 ранг Петрачков, за когото това било първи поход,въпреки инструкциите взема решение да не докладва на командира и периодично да се излива водата в трюма освен това изключва системата за сигнализация,за да избегне сработването на аварийната сирена.

На 4 октомври 1986 година агенция ТАСС съобщава: Сутринта на 3 октомври на съветската атомна подводна лодка с балистични ракети борда в района примерно на около 1000 км северо изток от Бермудските острови възниква пожар в един от отсеците.Екипажите на подводната лодка и приближилите се съветски кораби извършват ликвидация на пожара.На борда на подводницата има пострадали.Трима човека са загинали.Комисията стигна до извода че опасност от несанкционирано действие на оръжията,ядрен взрив или опасност за околната среда няма.

На 7 октомври е предадено следното съобщение. В течение от 3 до 6 октомври екипажът на нашата подводна лодка ,на която възниква авария и съставът на приближилите се съветски кораби водеха борба за предотвратяване на потъването и.Независимо от предприетите усилия подводната лодка не можа да се спаси.На 6 октомври в 11 часа и 03 минути тя потъва на голяма дълбочина.Екипажът е евакуиран на пристигналите съветски кораби.Загуби в състава на екипажа освен тези за който вече е съобщено няма.Обстоятелствата довели до гибелта на подводната лодка продължават да се изясняват ,но за основна причина се счита проникването на вода в подводницата отвън.Реактора е изключен.По мнение на специалистите възможността за ядрен взрив е изключена.

По време на аварията част от екипажа се натравя от изпаренията при пожара.На екипажа е дадена заповед да напусне 4 отсеки да с епремести в 5 отсек.Трима човека от екипажа биват изнесени от авариралия отсек в безсъзнание и по късно умират.Това са капитан 3 ранг Петрачков и матросите Смоглюк и Харченко.В реакторния отсек загива матроса Сергей Анатолиевич Преминин ,който ръчно спуска поглъщателните оси на реактора. По късно от екипажа преживял аварията загиват

  • Марков капитан 3 ранг
  • Карпачев-капитан -лейтенант
  • Красилников капитан 2 ранг
  • Садаускас старшина първа степен
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „K-219“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.