Поетапно планиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Методи за планиране: 1. Календарни графици- показват развитието на цялостния процес във времето и пространството. Те обхващат всички работи по изграждането на обектите. Проектиране, подготвителни работи, изпробване, пускане в действие и благоустройнствени работи. 2. Мрежови модели а. ориентирани на работа и събития б. ориентирани на работа (Precedence Method)

Поетапно планиране или планиране на принципа на вълната е метод за планиране на проекти, в който твърди планове се правят само за най-близкото бъдеще. Планирането за всеки следващ период се прави когато неговото начало наближи.

Този тип планиране е сходен с гъвкавите методологии за разработка на софтуер по това, че се набляга на адаптивността за сметка на дългосрочното планиране.

Пример[редактиране | редактиране на кода]

По-долу е показана примерна времева диаграма на планиране на принципа на вълната.

3. Планиране
2. Планиране
1. Планиране
t0 t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 t8

Критика[редактиране | редактиране на кода]

С планирането по метода на вълната става много по-трудно стратегическото планиране, т.к. липсва яснота за далечната перспектива пред проекта и организацията.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rollierende Planung в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​