Покров Богородичен (Жукля)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Покровска църква (Жукля))
„Покров Богородичен“
Покровська церква
Църквата през 2009 г.
Църквата през 2009 г.
Карта Местоположение
Страна Украйна
Населено мястоЖукля
РелигияПравославна църква на Украйна
ЕпархияЧерниговска
АрхитектАндрей Белогруд
„Покров Богородичен“ в Общомедия

„Покров Богородичен“ (на украински: Покровська церква) е православен храм под юрисдикцията на Православната църква на Украйна, разположена в село Жукля, Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Покровската църква е построена в периода 1911 – 1913 г. със средства на Николай Комстадиус, по скици на великия княз Петър Николаевич[1] и проект на архитекта Андрей Белогруд (негов помощник е Павел Княгиницки[2]). Поръчаните от Комстадиус в Гърция икони за иконостаса не са доставени, тъй като корабът с църковното имущество потъва по време на Първата световна война.

През 1934 г. църквата е затворена. Няколко години след повторното си откриване, през 2009 г. тя става обект на спорове за собственост между Украинската православна църква на Московската патриаршия и Украинската православна църква на Киевската патриаршия и понастоящем е под юрисдикцията на Православната църква на Украйна.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Устименко В. Є. Зведи свій храм. – Киев, 2011.
  2. Державний архів Чернігiвської обл. Ф. 679, оп. 3, д. 252
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Покровская церковь (Жукля)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​