Портал:Биология/Увод

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Биологията е науката за живота. Изучава строежа и функциите на живите организми и техните природни съобщества, разпространение, произход и развитие, връзките между тях и неживата природа. Биологията включва голямо разнообразие от взаимосвързани науки. Те могат да се систематизират спрямо мащаба в който изучават живота.

На атомно и молекулярно ниво животът се изучава от биохимията, молекулната биология и молекулната генетика. На ниво клетка — от клетъчната биология, а в многоклетъчен мащаб — от физиологията, анатомията и хистологията.

В още по-голям мащаб, когато се изучава взаимодействието между индивидите, стигаме до науката генетика изучаваща предаването на наследствената информация от поколение на поколение. Етологията пък се занимава с поведението на индивидите в съобщества. Взаимодействието на отделните съобщества с околната природа и помежду им се изучава от екологията. Същото изучава и еволюционната биология, но интересувайки се от развитието на това взаимодействие във времето. В най-общ план се развива науката астробиология, която се интересува от възможността за развитие на живот на други планети. Още за биологията...