Портал беседа:Египтопедия

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дали е възможно да се сдобием и ние с редактор за египетски йероглифи WikiHiero? - Gregg 17:25, 18 ное 2004 (UTC)

Ако ги има в останалите уикипедии, трябва да го има и тук. Но май все още никъде не е пуснат. --Борислав Б 17:32, 18 ное 2004 (UTC)
Натъкнах се на него във френската Уикипедия [1], има го и в английски вариант [2]. Има го и тук, сега се тествах и сработи.
imn
n
- Gregg 17:40, 18 ное 2004 (UTC)
Идеално! Значи можем да общуваме и с йероглифи :-). --Борислав Б 17:49, 18 ное 2004 (UTC)

Като сте заговорили за йероглифите се сетих да питам - има ли възможност в българската уикипедия да се ползват старобългарските букви - ятове, юсове и пр. Ако може - моля, кажете ми как да ги ползвам, ако не - кажете какво трябва да се направи, за да се инсталират. Огнеслав 11:10, 19 ное 2004 (UTC)

Например това "Ѫ Ѧ Ѹ" как го виждаш? При мен с шрифта по подразбиране е доста зле, но ако му се указва някакъв друг шрифт може и да стане. Таблицата с кодовете е тук: http://www.unicode.org/charts/PDF/U0400.pdf . --Спас Колев 11:24, 19 ное 2004 (UTC)
Виждам само квадрати :(
Аз пък виждам идеално. --Webkid 11:47, 19 ное 2004 (UTC)
Всички са прави усмивка. При мен в Опера е добре, в ИЕ са квадрати, а в Мозила са сплескани странично. Следователно използването е проблем. Ако много ти трябват, можеш да си направиш шаблони с картинки като този - Шаблон:Март. Не са безумно много. --Спас Колев 12:09, 19 ное 2004 (UTC)

Преддинастичен период[редактиране на кода]

Мисля, че това се е имало предвид в оригинала (Période prédynastique). На български е изпуснато второто Д :) Огнеслав 11:33, 19 ное 2004 (UTC)

Bonjour, I'm Aoineko from the French Wikipedia. I'm happy to see you made a Bulgarian version of Egyptopedia portal. I don't speak any Bulgarian and I can't read Cyrillic characters, but if I can help in any way, just ask me. Aoineko 10:18, 24 ное 2004 (UTC)

Hi Aoineko! I saw the Egyptopedia project in the french Wikipedia and I decided to start it in bulgarian. Thanks a lot for the help, I appreciate it! And, yes, I speak both french and english --Gregg 02:41, 25 ное 2004 (UTC)

Междуезикови препратки (МЕП)[редактиране на кода]

Дали участниците (в момента 1, но в близкото бъдеще вероятно ще станат повече) ще могат да добавят връзки към френските статии? Можете да разгледате кода на Уикипедия:Египтопедия. Там най-долу пише [[fr:Wikipédia:Egyptopedia]]. По същият начин се добавят препратки за, да речем, Древен Египет, Додинастичен период. Трябва да се добави най-долу [[fr:Égypte antique, Période prédynastique]]. Не че е задължително, но е значително по-лесно така, отколкото да ходя на fr:Catégorie:Égypte antique и да умувам как е "Додинастичен период" на френски. :) --Webkid 14:25, 3 дек 2004 (UTC)

Ще се погрижа в тези статии, които са перводни, да се сдобият със съответните междуУикита. --Димитър Цонев 16:10, 3 дек 2004 (UTC)
Добре, благодаря ти! Знам, че напоследък за много неща те моля, и същевременно много неща правиш, но то е за доброто на Уикипедия. :) усмивка --Webkid 21:13, 3 дек 2004 (UTC)

Именуване на статиите[редактиране на кода]

В момента статиите на тема Древен Египет са именувани по различни начини. Някои са "Х на Древен Египет", други "Древен Египет, Х", трети пък нещо различно. Мисля, че би трябвало да се избере нещо по-единно и което да бъде в съответствие с вече избраните правила.

Няма смисъл при създаването на новите статии отпред винаги да се слага "Древен Египет, ", ако съответният термин е свързан само с Древен Египет. В такъв случай статията би могла да се казва само "Х". Ако това обаче не е така, то "Древен Египет" може да се добави в края в скоби, например "Жрец (Древен Египет)", като по този начин може да се ползва свойството на софтуера за скриване на пояснението при създаването на препратка, например: [[Жрец (Древен Египет)|]] автоматично ще създаде [[Жрец (Древен Египет)|Жрец]].

Други заглавия пък биха могли да се запишат като "Х на Древен Египет", по подобие на държавите, вместо "Древен Египет, Х". Какво мислите? --Борислав 08:04, 4 дек 2004 (UTC)

Ами и на мен ми прави впечатление по-особеното наименование на статиите. Аз също смятам, че трябва имената им да се стандартизират. Може би във френската уикипедия имат други "обичаи" и заради това там също са "Ancient Egypt, X". Но се надявам, че това няма да е проблем. --Webkid 12:14, 4 дек 2004 (UTC)
А аз смятам, че това наименование е уместно, предвид намеренията ми като египтоложкият проект набере сила, да стартирам такива и за Древна Гърция и Древен Рим. И предвид, че тези два периода са непосредствено сред разпадане на фараонския Египет или по негово време, някои термини несъмнено ще се запазят и ще имат други тълкувания в другите държави. Тогава там статиите ще са съотвено Древен Рим, Ххх или Древна Гърция, Ххх . Интерес предизвиква фактът, че въпреки че съм единствения автор в проекта (преводач основно, въпреки, че се срещат и мои авторски статии), всеки бърка вътре. Това не ме обижда, напротив, въпреки че бих предпочел това да става само от запознати с материята. --Димитър Цонев 14:42, 4 дек 2004 (UTC)
Това е напълно нормално, струва ми се. Освен ако не говориш за бъркане по съдържанието, а не оформлението. Но аз лично не си спомням да съм променял твоите текстове. --Webkid 14:49, 4 дек 2004 (UTC)
Никой не е казвал, че не е уместно. Просто вече сме избрали един начин за правене на пояснения („X (пояснение)“), който се поддържа от софтуера и позволява много лесно скриване на пояснението при правенето на препратки. --Борислав 14:58, 4 дек 2004 (UTC)

Откривена нова гробница / New tomb discovered[редактиране на кода]

8. фебруара 2006, објављено је да је пронађен, до сада непознат и нетакнут гроб, у Долини краљева. Ово је први гроб који је откривен у Долини краљева после 1922. године, када је Хауард Картер открио ДК 62, Тутанкамонов гроб.

Види још / See also


sr:Корисник:Срђан Весић