Португалска инквизиция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Португалската инквизиция (миниатюра от Ален Мале)

Португалската инквизиция е католическа институция, която отговаряла за прилагането и изпълнението на католическото църковно право и образование, и е участвала в преследвания на религиозните малцинства. Португалската инквизиция, редом с Испанската, е една от двете учредени инквизиции на Пиренейския полустров. Приета е през 1536 г. по искане на краля на Португалия Жоао III и просъществува до 1821 г. През 1580 г. след съюзяването на Португалия с Испания, Португалската инквизиция пристига в Бразилия, най-голямата португалска колония.[1]

Въпреки че, официално, Португалската инквизиция започва дейността си при управлението си на крал Жоао III, то действителната ѝ дейност датира от 1492 г. насетне, когато към страната започва масово преселение от Испания на изгоните по инициатива на Торквемада от Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска евреи.

Португалската инквизиция, както и Испанската, е продиктувана и осъществявана от местната власт, а не от Папството, въпреки че, моралното основание за въвеждането ѝ е религиозно, и формално тя осъществява дейността си под егидата на папата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Атали, Жак. Евреите, светът и парите, стр. 308-310 (Португалските колонии). Рива, ISBN 954-320-002-5, 2009.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]