Правец 8С

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Правец 8С“ е модел български персонален компютър и представител на серията 8-битови компютри, започната с Правец 82. Правец 8С по същество е нова версия на предшественика си Правец 8А, която едновременно разполага с по-добри спецификации, но и се разделя с някои елементи с цел постигане на по-ниска пазарна цена. Представен през 1989 година, от модела се произвеждат около 50 000 бройки годишно, като по-голямата част от тях са предназначени за износ в СССР. Производството му е спряно през 1994 година.

Правец 8C спокойно може да се счита за най-модерния 8-битов компютър произведен в България. Използва оптимизирана дънна платка по-малка от тази на предшестващите го компютри, която разполага с два контролера за флопидискови устройства и контролер за принтер. Налице е и модерният по онова време порт за свързване на джойстик, както и RGB порт за свързване с цветен монитор или телевизор. Разполага със 128 KB вградена в дънната платка RAM памет, 16KB ROM и едноядрен процесор на име СМ630Р с тактова честота от 1MHz. Персоналният компютър използва и видео карта българско производство Текст 80, която е осигурявала гладка работа с минимално забавяне.

Монитор Правец

По отношение на дизайна, Правец 8С е почти идентичен с предшестващите го модели Правец 8М и Правец 8А. Клавиатурата му вече има по-модерна правилна форма с три нови индикатора вдясно обозначаващи Power, Caps Lock и C/L Lock. Бутоните със стрелки вече са четири, а не два, като всички бутони имат кръстов захват и гумен контакт – тенденция, която продължава и до днес. Компютърът е можел да се намери в два различни варианта: при единия клавиатурата е била изцяло кремава, а при втория се е разчитало на комбинация от сиво и кремаво.

Макар и с революционен за времето си 3.6-сантиметров преден профил, Правец 8С все пак тежи пет килограма и то без завършващия компютърната конфигурация монитор. Корпусът е изработен от здрав материал, като при модели останали и до днес се забелязва минимална промяна в цвета му.

Какво има в Правец 8C

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Техническа характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Параметър Данни
Микропроцесор СМ630Р
RAM 128 Kb.
ROM 16 Kb.
Операционна система ДОС 3.1, ДОС 3.2, ДОС 3.3, ПроДОС.
Дискови устройства 1 или 2 флопи дискови устройства 5.25", възможност за управление на хард диск.
Разделителна способност 40x84 (16 цвята), 80x48 (16 цвята), 280x160 пиксела, 280x192 пиксела, 560x192 пиксела (8 цвята)
Портове/слотове вграден флопи-диск контролер, контролер за принтер, изход за цветен монитор, сериен интерфейс RS232, порт за джойстик, паралелен интерфейс. Позволява включването на хард диск с обем 5MB чрез допълнителен контролер, 3 слота за разширителни платки.