Прессъобщение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Прессъобщението е известно като информация за медиите, на английски език „press release“. Като една от формите на PR, то се счита за основен метод за навременно предоставяне на информация, която е с голяма важност и значимост и ограничава разпространението на нежелани интерпретации.

Обикновено прессъобщенията се създават от организациите във връзка със стартиране на някаква кампания, предстоящи събития или промоции, представяне на нови продукти или търговски марки и др.

Прессъобщението представлява стегнат и кратък текст, който се предоставя на медиите във вид готов за публикуване. Използва се от организациите за навременно огласяване на важна информация свързана с тях. Тази бързина и навременност на прессъобщението днес се постига чрез използването на съвременните информационни технологии, позволяващи то да бъде изпратено чрез Интернет по електронната поща до избрани медии и журналисти.

В практиката, при писането на прессъобщение се залага на класическия модел на новината, известен като „принцип на обърнатата пирамида на Харолд Ласуел“. Въз основа на този модел съдържанието на едно прессъобщение следва определена логика, чрез която се дава отговор на въпросите: Кой? Какво? Кога? Къде? Защо? Как?

За да постигне целите, за които е предназначено прессъобщението, следва да се спазват определени правила:

  • Заглавието трябва да е кратко, задължително да съдържа глагол и да е написано в сегашно време. То трябва да грабва вниманието и да носи в себе си новинарска стойност. Една лесна техника за написване на добро заглавие е следната: От текста на прессъобщението се изваждат основните ключови думи и след това от тях да се сглобява заглавието.
  • Подходящо е прессъобщението да има и подзаглавие, чието цел е да съобщи друга важна информация, поместена в него.
  • Самото прессъобщение не бива да е твърде дълго. Няколко параграфа са достатъчни (обикновено около 1 страница).
  • В първия параграф трябва да се даде отговор на въпросите: Кой? Какво? Кога? Къде? Той е изключително важен, защото предоставя най-съществената част от информацията и от неговата стойност зависи дали ще достигне до целевите публики. Ако този първи параграф не е интересен, то едва ли някои би прочел пресъобщението до края му
  • Останалите параграфи служат за разгръщане на съдържанието във връзка с отговора на въпросите: Защо? Как?
  • Допълнителните подробности свързани с огласяваната информация задават фона на новината.
  • Добре би било в текста на прессъобщението да бъде включен и цитат от висшия мениджмънт на организацията или от известна личност във връзка с информацията, която се предоставя.

Следните параметри са задължителни за изготвянето на едно прессъобщение:

  • Лого на организацията;
  • Лице за контакт, адрес и телефон за контакт;
  • Дата на изпращане на прессъобщението.

В края на прессъобщението може да се включи кратък параграф с информация за самата организация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]