Приложна математика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Приложна математика е клон на математиката, който изучава приложението на математически методи в други области на науката. Основното приложение на приложната математика е приблизителното изчисление на решения с помощта на компютри, за това и дисциплината преживява бурно развитие в последните десетилетия заедно с развитието на информационните технологии.

Тази всестранна наука има приложение в Химията, Биологията, Физиката, Икономиката, Техническите науки и др. Множество открити от математиката правила се оказват валидни в природата и така приложната математика е като мост към по-пълното разбиране на принципите и законите ѝ. Много наглед случайни природни явления се обясняват съвсем точно с математически уравнения. Дори сложни социални и обществени закономерности намират своето логично обяснение, благодарение на принципите на приложната математика.

В същото време приложната математика има самостоятелно развитие, въз основа на разработените вече способи, които са вдъхновени от реални измервания. Има много спорове с различните науки, доколко математически трябва да се подхожда при анализирането на съответните проблеми. Физиците често пъти гледат с учудване безрезултатните опити на математиците да докажат по стриктен начин съществуването на даден физически проблем, който вече е обяснен достатъчно добре и от гледна точка на физиката няма нужда от допълнително доказване.

Две са основните групи на приложната математика.

Това са на първо място Числените методи, които описват предимно природните процеси. Това са методите на математическата Физика, Химия, Биология, Геология, както и инженерната математика. Оптимиране и моделиране са сред основните ѝ подразделения.

Също толкова важна е и Статистиката, в която се включват различните икономически, финансови и застрахователни методологии. Дори дисциплини като социологията се покриват от математически модели.

Границата между чистата и приложната математика е размита, за това много области са обект на внимание от двете големи крила на математиката.

Други сходни математически дисциплини:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Applied mathematics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.