Приложна математика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Приложна математика е клон на математиката, който изучава приложението на математически методи в други области на науката.[1] Основното приложение на приложната математика е приблизителното изчисление на решения с помощта на компютри, за това и дисциплината преживява бурно развитие в последните десетилетия заедно с развитието на информационните технологии.

Тази всестранна наука има приложение в химията, биологията, физиката, икономиката, техническите науки и др. Множество открити от математиката правила се оказват валидни в природата и така приложната математика е като мост към по-пълното разбиране на принципите и законите ѝ. Много наглед случайни природни явления се обясняват съвсем точно с математически уравнения. Дори сложни социални и обществени закономерности намират своето логично обяснение, благодарение на принципите на приложната математика.

В същото време приложната математика има самостоятелно развитие, въз основа на разработените вече способи, които са вдъхновени от реални измервания. Има много спорове с различните науки, доколко е необходимо да се подхожда математически при анализа на съответните проблеми. Физиците често пъти гледат с учудване безрезултатните опити на математиците да докажат по стриктен начин съществуването на даден физически проблем, който вече е обяснен достатъчно добре и от гледна точка на физиката не се нуждае от допълнително доказване.

Две са основните групи на приложната математика:

  • Числените методи описват предимно природните процеси. Това са методите на математическата физика, химия, биология, геология, както и инженерната математика. Оптимирането и моделирането са сред основните им подразделения.
  • Статистиката включва различните икономически, финансови и застрахователни методологии. Дори дисциплини като социологията се покриват от математически модели.

Границата между чистата и приложната математика е размита, за това много области са обект на внимание от двете големи крила на математиката.

Други сходни математически дисциплини са:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Applied mathematics в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​