Графична проекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Проекция)
Тази статия е за математическото понятие Проекция. За психологическото понятие Проекция вижте Проекция (психология).

Аксонометрична проекция[1][2]

Проекцията (на латински: projectio – изхвърляне напред) е изобразяването на триизмерна фигура върху равнина – т.нар. картинна (проекционна) равнина. С термина проекция се означава също така и методът за построяване на такова изображение.

Проекционният метод за изобразяване на предметите се основава на зрителното им представяне. Ако съединим всички точки на предмета с прави линии (проекционни лъчи) с постоянна точка О (център на проекцията), в която се предполага, че е разположено окото на наблюдателя, то при пресичането на тези лъчи с равнина се получава проекция на всички точки на предмета. Ако съединим тези точки с прави линии в същия ред, както са съединени в предмета, ще получим върху равнината перспективно изображение на предмета или централна проекция.

За разлика от рисуването в перспектива, при начертаването на даден предмет в проекция погледът на човека, правещ скицата или чертежа, е насочен фронтално както спрямо горния, така и спрямо долния ръб на предмета. При този начин на разглеждане страната на един куб се вижда като квадрат, а при проектирането в перспектива предметът се намира под нивото на очите и рисунката прилича на трапец, т.е. горният ръб отговаря на голямата основа на трапеца, а долният ръб отговаря на малката основа.

Съществуват две системи за проектиране: европейска и американска. При европейската система лицето на лявата страна на предмета се проектира отдясно на фронталния поглед. Лицето на горната страна се проектира под фронталния поглед, а на долната страна – отгоре. Гърбът на предмета се рисува отстрани на страничните погледи.

Ако отдалечим центъра на проекция безкрайно далече, проекцията се нарича паралелна, а ако при това проекционните лъчи падат перпендикулярно към равнината – ортогонална проекция.

Проекцията се прилага широко в техническото чертане, архитектурата, живописта и картографията.

С изучаване на проекциите и методите за проектиране се занимава дескриптивната геометрия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Mitchell, William; Malcolm McCullough (1994). Digital design media
  2. ((en)) Axonometric projections - a technical overview посетен на 11 април 2018
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Проекция (геометрия)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​