Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации
Информация
СедалищеБургасОбласт Бургас, България
Основаване2018
ВидПрофесионална Гимназия
ДиректорДимитрина Тодорова
Ученици500
Публични характеристики
Девиз"Програмирай Бъдещето"
Навигация
Адресбул. "Захари Стоянов"

жк Меден рудник,

8009 Бургас
Телефон+359 877 086 622
E-mailoffice@codingburgas.bg
Сайтhttps://www.codingburgas.bg/

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) е професионална гимназия в гр. Бургас, обучаващо компютърни специалисти в сферата на системното програмиране. Основано е през 2018 г в партньорство с Община Бургас и двата университета в града: Бургаски свободен университет и Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Учебният период в ПГКПИ е 5 години с прием след завършване на седми клас. Учениците изучават всички модерни програмни езици: C++, Java, JavaScript, Python, .NET и се очаква да придобият специфични знания и умения в областите на програмирането и чрез допълнителни, извънкласни курсове, в последната си година на обучение, да се специализират в облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност. Учениците се обучават и по английски език с интензивна програма. Школата се фокусира и върху практическата част на образованието на учениците. Тя им предоставя възможности да работят в различни ИТ фирми през цялата учебна година. Тези фирми успяват да помогнат на учениците, като им дават различни проекти. Учители, ученици и фирми работят заедно, за да създадат най-добрата среда, която съчетава високо ниво на образование, модерни работни устройства и реален опит. По време на обучението си учениците се сертифицират в изпитните центрове на Cambridge, Goethe, Certiport и PersonVue.

Учениците на ПГКПИ са доказали своите знания и умения на множество състезания, олимпиади и форуми в областта на математиката, информатиката, електрониката и роботиката, които са приоритетни дисциплини за школата. Някои от тях са:

  • Световно първенство по графичен дизайн на Adobe - 2-ро място;
  • Международна олимпиада по компютърни мрежи Cisco AcadNet - 1-во място;
  • Microsoft Imagine Cup Junior Europe - 3-то място;
  • Cisco Europe CyberCup - 3-то място;