Първична суровина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Първична суровина се наричат всички суровини, извлечени от земята или Световния океан. Това са продукти на минната промишленост, земеделието, дърводобива и риболова, които може да бъдат продадени в първичен вид или да се използват като суровини за различни производства, като претърпят по-следваща обработка. Към първичните суровини спадат дървените трупи, плодовете, зеленчуците, ядливите ядки, цветята, рибите и другите морски дарове, металите и скъпоценните камъни.

Първичните суровини включват и променянето на природните ресурси в първични продукти. Повечето от продуктите в този сектор се считат за сурови материали за други индустрии. По-голямата част от сектора включва селското стопанство, преработката на селскостопанска продукция, риболова, горското стопанство и добивната промишленост.

Съпътстващите индустрии за производство, които събират, пакетират, опаковат, пречистват или извършват някаква друга първоначална преработка на суровините, се смятат за част от този сектор, особено ако суровият материал е неподходящ за продажба или е труден за пренасяне на дълги разстояния в натуралния му вид.

Първичната индустрия е важен сектор в развиващите се страни. Например, животновъдството е по-често срещано в Африка, отколкото в Япония. Южен Уелс през ХІХ век е пример за това как една икономика може да се основава само на една-единствена форма на стопанска дейност.

Канада е нетипичен случай за развита страна, при която първичният сектор заема важно място в държавната икономика. В Канада дърводобивът и добивът на нефт са двете най-важни индустрии в страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Primary sector of the economy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​