Първична суровина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първична суровина се наричат всички суровини, извлечени от земята или Световния океан. Това са продукти на минната промишленост, земеделието, дърводобива и риболова, които може да бъдат продадени в първичен вид или да се използват като суровини за различни производства, като претърпят по-следваща обработка. Към първичните суровини спадат дървените трупи, плодовете, зеленчуците, ядливите ядки, цветята, рибите и другите морски дарове, металите и скъпоценните камъни.

Първичните суровини включват и променянето на природните ресурси в първични продукти. Повечето от продуктите в този сектор се считат за сурови материали за други индустрии. По-голямата част от сектора включва селското стопанство, преработката на селскостопанска продукция, риболова, горското стопанство и добивната промишленост.

Съпътстващите индустрии за производство, които събират, пакетират, опаковат, пречистват или извършват някаква друга първоначална преработка на суровините, се смятат за част от този сектор, особено ако суровият материал е неподходящ за продажба или е труден за пренасяне на дълги разстояния в натуралния му вид.

Първичната индустрия е важен сектор в развиващите се страни. Например, животновъдството е по-често срещано в Африка, отколкото в Япония. Южен Уелс през ХІХ век е пример за това как една икономика може да се основава само на една-единствена форма на стопанска дейност.

Канада е нетипичен случай за развита страна, при която първичният сектор заема важно място в държавната икономика. В Канада дърводобивът и добивът на нефт са двете най-важни индустрии в страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Primary sector of the economy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​